Dostupni linkovi

Ćurčiću potvrđena kazna zatvora od pet godina za ratni zločin silovanje


Ulaz u zgradu Suda i Tužilaštva Bosne i Hercegovine
Ulaz u zgradu Suda i Tužilaštva Bosne i Hercegovine

Sud Bosne i Hercegovine (BiH) donio je drugostepenu presudu u predmetu Saša Ćurčić kojom potvrđuje kaznu zatvora od pet godina za zločine protiv čovječnosti, saopšteno je iz Suda BiH u ponedjeljak 15. februara.

Sud BiH odbacio je žalbe Tužilaštva Bosne i Hercegovine i branitelja optuženog Saše Ćurčića, te je potvrđena prvostepena presuda od 14.9.2020. godine.

Ćurčić proglašen je krivim za krivično djelo zločini protiv čovječnosti, zbog prisiljavanje druge osobe na seksualni odnos ili s njim izjednačenu seksualnu radnju - silovanje, navedeno je u saopštenju Suda BiH.

Dodaje se da je Saša Ćurčić u periodu između 3.7.1992. i 18.7.1992. godine, u kojem se odvijao širok i sistematičan napad vojnih, paravojnih i policijskih snaga Srpske Republike Bosne i Hercegovine, a potom Republike Srpske, usmjeren protiv civilnog bošnjačkog stanovništva općine Foča, kao pripadnik tih snaga, zajedno s drugim osobama svjesno prisilio oštećenu na seksualni odnos ili s njim izjednačenu seksualnu radnju - silovanje.

Sud BiH je Ćurčića osudio na kaznu zatvora u trajanju od pet godina.

XS
SM
MD
LG