Dostupni linkovi

Neredi u Mjanmaru: Vojska na ulicama, blokiran internet


Yangon, Myanmar, 14. februar 2021
Yangon, Myanmar, 14. februar 2021

Snage sigurnosti u Mjanmaru (Myanmar) pucale su na demonstrante, a oklopna vozila raspoređena su u velikim gradovima u nedjelju (14. februara), devet dana nakon početka demonstracija stotina hiljada ljudi protiv državnog udara.

Uz masovne prosteste širom zemlje, vojska je suočena i sa štrajkom državnih službenika u sklopu pokreta građanskog neposluha protiv puča od 1. februara u kojem je svrgnuta civilna vlada predvođena Aung San Suu Kyi.

Vojnici su raspoređeni po elektranama u pokrajini Kachin na sjeveru Mjanmara, što je dovelo do sukoba s demonstrantima, koji vjeruju da je vojsci u planu isključiti struju.

Naveče su se pojavila oklopna vozila u Yangonu, Myitkyini i Sittweu, glavnom gradu države Rakhine, pokazali su snimci uživo koje su lokalni mediji emitovali preko interneta. To je prvo veliko uvođenje oklopnih vozila u zemlju od puča.

Zapadne ambasade - Evropske unije, Ujedinjenog Kraljevstva, Kanade i 11 drugih država - pozvala su u nedjelju sigurnosne snage da se "suzdrže od nasilja nad demonstrantima i civilima koji protestuju zbog svrgavanja njihove legitimne vlade".

Vladu i vojsku nije bilo moguće dobiti za komentar na situaciju.

Hunta je naredila državnim službenicima da se vrate na posao, dok su se stotine radnika na željeznicama pridružile su se u nedjelju protestima u Yangonu, čak i nakon što im je policija naredila povratak na posao.

U noći sa nedjelje na ponedjeljak internet je u prekidu nakon još jednog dana masovnih protesta.

Zvaničnik UN-a optužio je vojsku da je "objavila rat" narodu.

Tom Andrews, specijalni izvjestilac UN-a za Mjanmar rekao je da generali pokazuju "znakove očaja" i upozorio ih: 'Bićete odgovorni'.

Pučem u Mijanmaru uklonjena je civilna vlada koju je predvodila Aung San Suu Kyi.

Njena stranka je izborila snažnu pobjedu na izborima u novembru, ali vojska je ustvrdila da je glasanje bilo lažirano.

Suu Kyi stavljena je u kućni pritvoru nakon puča, a privedene su stotine aktivista i čelnika opozicije.

XS
SM
MD
LG