Dostupni linkovi

Protest u Japanu zbog vojnog puča u Mjanmaru


Demonstranti u Tokiju nose slike uhapšene premijerke Mjanmara, 14. februar
Demonstranti u Tokiju nose slike uhapšene premijerke Mjanmara, 14. februar

Više hiljada ljudi iz Mijanmara koji žive u Japanu protestovali su u nedelju, 14. februara, u Tokiju protiv vojnog puča koji je izveden u njihovoj zemlji.

Oni su nosili slike uhapšene premijerke Aung San Suu Kyi i izrazili zabrinutost zbog, kako su naveli, gubitka ljudskih prava u Mjanmaru.

U Japanu živi više od 33.000 Burmanaca.

Njima su se na protestima u znak solidarnosti pridružili i Japanci, uključujući i predstavnike sindikata, tražeći slobodu za Suu Kyi.

Oni su pozvali japansku vladu da pre svega kroz sankcije pomogne Mjanmaru da sa vlasti skine vojsku.

Vojska je svrgnula civilnu vladu i premijerku Aung San Suu Kyi i sprečila poslanike izabrane na nedavnim izborima da održe sednicu novog saziva parlamenta.

Aung San Suu Kyi i drugi visoki članovi njene vlade i partije su u pritvoru.

Vojna hunta predvođena generalom Min Aung Hlaingom navela je da je bila primorana da deluje zato što vlada Aung San Suu Kyi nije na odgovarajući način ispitala navode o prevari na izborima prošle godine, kada je njena Nacionalna liga za demokratiju ubedljivo pobedila.

Izborna komisija navodi da nema dokaza da potkrepe tvrdnje vojske o prevari.

U Mjanmaru već dve nedelje traju masovne demonstracije na kojima građani traže oslobađanje premijerke i smenu vojne vlade.

Predsednik Sjedinjenih Država Joe Biden naredio je 10. februara uvođenje novih sankcija protiv vojnog režima u Mjanmaru, kao odgovor na vojni puč.

XS
SM
MD
LG