Dostupni linkovi

Kancelarija i čelnici Misije EU: Značaj transparentnih izbora na Kosovu


Priština, Kosovo

Šef Kancelarije Evropske unije (EU)/specijalni predstavnik EU i čelnici misija zemalja članica EU na Kosovu sa velikom pažnjom su pratili pripreme za prevremene parlamentarne izbore, navodi se u saopštenju.

"Podvlačimo značaj transparentnih, pouzdanih i inkluzivnih izbora. Pozivamo sve relevantne kosovske institucije da postupaju u skladu sa međunarodnim standardima, bez političkog pritiska i da poštuju odluke Centralne izborne komisije i sudstva. Podstičemo građane Kosova da iskoriste svoje pravo glasa uz poštovanje svih mera protiv pandemije COVID-a 19", dodaje se.

EU je na Kosovo poslala Stručnu misiju za izbore (SMI) koja obuhvata ceo proces pripreme izbora, glasanja i prebrojavanja, uključujući i žalbenu fazu.

SMI će pripremiti izveštaj o izborima, uključujući preporuke o načinu za dalje unapređenje i jačanje izbornog procesa.

"Osim toga, mi, diplomate iz Kancelarije EU/SPEU i predstavništava zemalja članica EU, zajedno sa drugim međunarodnim kolegama, tesno ćemo pratiti izborni proces na dan izbora posećivanjem biračkih mesta. Takođe, pozdravljamo i podržavamo napore organizacija građanskog društva na Kosovu u pogledu posmatranja izborne kampanje i procesa na dan izbora", navodi se.

Čvrsto stojimo po pitanju našeg istrajnog i jakog partnerstva sa Kosovom, ističe se.

"Spremni smo da se angažujemo sa izabranim poslanicima u Skupštini. Verujemo da će nova skupština brzo izabrati predsednika i da će se formirati nova vlada, blagovremeno, da bi se promovisale dalje reforme i razvoj, povela borba protiv korupcije, ojačala vladavina prava i uznapredovala evropska budućnost kosova, uključujući nastavak dijaloga između Beograda i Prištine uz pomoć EU", ističe se.

Radujemo se, dodaje se, razgovoru o primeni preporuka iz sukcesivnih izveštaja misija EU za posmatranje izbora sa kosovskim organima nakon izbora.

"Pozivamo sve strane da ubrzaju svoj rad posle izbora da bi se iste preporuke primenile", zaključuje se u saopštenju.

XS
SM
MD
LG