Dostupni linkovi

BiH pozvana da uskladi Zakon o sprečavanju sukoba interesa


Parlamentarna skupština BiH
Parlamentarna skupština BiH

Predstavnici međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini (BiH) pozvali su petak, 12. februara sve nadležne institucije vlasti da omoguće usklađivanje Zakona o sprečavanju sukoba interesa u institucijama BiH sa međunarodnim standardima.

U zajedničkom saopštenju ambasade Sjedinjenih Američkih Država, Delegacija Evropske unije i Organizacije za sigurnost i saradnju u Evropi (OSCE-a) kazali su da će takav zakon doprinijeti stvaranju robusnog sistema za sprečavanje sukoba interesa među javnim dužnosnicima.

"Sprečavanje sukoba interesa javnih dužnosnika ključno je sredstvo u borbi protiv korupcije. Napori u ovoj oblasti su suštinski dijelovi procesa integracije BiH u EU i ključni su za vraćanje povjerenja građana BiH u njene institucije", naveli su u sapštenju.

U mišljenju Evropske komisije o aplikaciji BiH za članstvo u EU, jasno se ističe da su usvajanje i primjena propisa o sprečavanju sukoba interesa u skladu sa međunarodnim standardima i preporukama GRECO-a jedan od 14 ključnih prioriteta za BiH, dodaju u saopštenju.

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH zadužio je Ministarstvo pravde BiH u januaru 2020. godine da izradi Prijedlog zakona o sukobu interesa i dostavi ga Vijeću ministara BiH u roku od 90 dana.

"Taj rok davno je istekao", upozorili su predstavnici međunarodne zajednice.

Prijedlog Zakona o sprečavanju sukoba interesa u institucijama BiH, koji je Ministarstvo pravde BiH dostavilo u postupku javnih konsultacija u decembru 2020. godine, neće u značajnoj mjeri doprinijeti unapređenju efikasnosti mehanizama za sprečavanje sukoba interesa, upozorili su u saopštenju.

Kako su naveli, ovaj prijedlog ne zadovoljava međunarodne standarde i ne uvažava preporuke GRECO-a, čija je realizacija nužna u borbi protiv korupcije.

"Zajednički napori uloženi u izradu zakona koji ne sadrži snažne odredbe, znak je nespremnosti političkih aktera da stvore istinski učinkovit sistem za sprečavanje sukoba interesa", navodi se u saopštenju.

Predstavnici međunarodne zajednice su više puta ukazivali na hitnu potrebu za reformama "i daljnja kašnjenja u usvajanju ovog važnog zakona mogu jedino biti protumačena kao neuspjeh da se ostvari napredak po pitanju jednog od 14 prioriteta".

"Usvajanje ovog zakona je pitanje oko kojeg nema pregovora", upozoravaju u saopštenju.

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH usvojio 12. januara ove godine Prijedlog zakona o sukobu interesa u institucijama BiH, koji donosi određene izmjene u odnosu na zakon iz 2013. godine.

Transparency International (TI) u BiH pozvao je Dom naroda parlamentarne skupštine BiH 13. januara da usvoji novi Zakon o sukobu interesa u institucijama BiH koji propisuje jasnije zabrane za obavljanje višestrukih funkcija, kao i za ostvarenje dobiti i finansijskog interesa od privatnih preduzeća koja posluju sa državom.


XS
SM
MD
LG