Dostupni linkovi

Francuska, Nemačka i Britanija: Osuđujemo proizvodnju metal uranijuma u Iranu


Nuklearno postrojenje Fordo u Iranu
Nuklearno postrojenje Fordo u Iranu

Francuska, Nemačka i Velika Britanija osuđuju iransku odluku o proizvodnji metal uranijuma, saopštile su ove tri države, navodeći da Teheran time krši obaveze prema međunarodnoj zajednici.

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) objavila je 11. feburara da je Iran započeo proizvodnju metal uranijuma koji će koristiti kao gorivo za jedan od svojih nuklearnih reaktora. Ta agencija Ujedinjenih nacija sa sedištem u Beču saopštila je da je 8. februara ustanovila da u pogonu u Esfahanu u centralnom Iranu ima 3,6 grama metal uranijuma.

Iran je u januaru najavio da planira da istraži proizvodnju metala urana, rekavši da im je ovo napredno gorivo potrebno za istraživački reaktor u Teheranu.

"Pozivamo Iran da zaustavi ove aktivnosti bez odlaganja i da ne preduzima nove korake na svom nuklearnom programu. Iran podriva priliku za obnovljenu diplomatiju kako bi u potpunosti bili ostvareni ciljevi JCPOA", navele su Francuska, Nemačka i Velika Britanija, a prenosi Reuters.

Sporazum o iranskom nuklearnom programu, čiji je zvanični naziv Zajednički sveobuhvatni akcioni plan (JCPOA), potpisali su u julu 2015. godine u Beču Iran i grupa 5 plus 1, koju je činilo pet stalnih članica Saveta bezbednosti UN-a (Kina, Francuska, Rusija, Velika Britanija, SAD) i Nemačka kao potpisnica u ime Evropske unije.

Sporazum oko kojeg su svetske sile i Iran pregovarali dve godine, dao je garanciju da će Iran biti sprečen da potencijalno proizvodi nuklearno oružje postavljanjem fizičkih ograničenja na sposobnost ove zemlje da proizvede materijal.

U zamenu, Teheran, koji negira da želi da proizvede nuklearno oružje, dobio je olakšice od ekonomskih sankcija koje su mu nametnule Sjedinjene Države, Evropska unija i Ujedinjene nacije.

SAD su 2018. godine, odlukom tadašnjeg predsednika Donalda Trumpa, jednostrano napustile sporazum, ponovo uvele ekonomske sankcije, a Iran je zbog toga krenuo sa zanemarivanjem obaveza i obogaćivanjem uranijuma.

Administracija američkog predsednika Joe Bidena pokušava ponovo da uspostavi diplomatske pregovore, ali traži da se Iran prvo vrati poštovanju sporazuma kojim su obavezni da ograniče svoj nuklearni program.

Iranski zvaničnici insistiraju na tome da bi Sjedinjene Države najpre trebalo da ukinu sankcije Teheranu.

XS
SM
MD
LG