Dostupni linkovi

Stevanović: Raste broj obolelih i hospitalizovanih u Srbiji


Goran Stevanović
Goran Stevanović

Zabrinuti smo jer broj obolelih i hospitalizovanih pacijenata u Srbiji raste poslednjih dana, izjavio je Goran Stevanović, direktor Klinike za infektivne i tropske bolesti u Beogradu, u petak, nakon sastanka direktora COVID bolnica sa ministrom zdravlja Zlatiborom Lončarom.

Stevanović je rekao da je dobar deo kapaciteta van Beograda počeo da se vraća u ne-COVID sistem, a u glavnom gradu je iz COVID sistema izašao Kliničko-bolnički centar Zvezdara.

„Mi nemamo mogućnost da nove bolnice i nove kapacitete vratimo u ne-COVID sistem, zato što broj obolelih raste poslednjih dana. Raste potreba za hospitalnim tretmanom i ono što posebno zabrinjava jeste što su to sada pacijenti sa uglavnom težim kliničkim slikama koji zahtevaju ozbiljniju terapiju, dugotrajnije lečenje i imaju neizvesniji ishod“, rekao je Stevanović.

Prema njegovim rečima, trenutna situacija je prelomna i narednih dana će se videti hoće li broj zaraženih nastaviti da raste.

On je dodao da lekare posebno zabrinjava to što jedan broj novozaraženih ima „jasne konekcije sa slobodnim aktivnostima – zimovanjima, boravcima u ugostiteljskim objektima, na sportskim manifestacijama“.

„Jasno je da disciplina donekle popušta“, rekao je Stevanović.

On je kazao da se jedan broj pacijenata inficirao između primanja prve i druge doze vakcine, i apelovao je na građane da imaju na umu da prva doza vakcine ne garantuje zaštitu od korona virusa.

„Potrebno je da primimo obe doze vakcine i da iza toga prođe bar 10 do 15 dana da možemo da počnemo da se smatramo adekvatno zaštićenim“, rekao je Stevanović.

Prema zvaničnim podacima Ministarstva zdravlja od 11. februara, tokom poslednja 24 sata još 15 osoba preminulo je od posledica zarazne bolesti COVID-19, čime se broj umrlih povećao na 4.183.

U istom vremenskom periodu, na korona virus testirano 12.547 građana, od kojih je 2.000 novozaraženih.

U bolnicama je 3.815 pacijenata, od kojih je 141 pacijent na respiratorima.

XS
SM
MD
LG