Dostupni linkovi

Osoblje Navaljnog kaže da policija pretresa njegov ured


Aleksej Navaljni

Policija kasno večeras pretresa sjedište organizacije zatvorenog ruskog opozicionog lidera Alekseja Navaljnog (Alexei Navalny) u Moskvi, javili su zaposleni u njegovoj organizaciji.

Izveštaji o pretresu počeli su da se pojavljuju na društvenim mrežama u četvrtak oko 22.30 po lokalnom vremenu, javlja AP.

Portal Mediazona, koji se bavi političkom represijom i kršenjima ljudskih prava prenosi, pozivajući se na člana Navaljnijevog osoblja, da im je u telefonskom razgovoru rečeno kako je policija dobila izvještaj da se pornografija objavljuje u njegovom uredu.

Navaljni je uhapšen 17. januara kada se vratio u Rusiju iz Njemačke gde je proveo pet mjeseci oporavljajući se od trovanja nervnim agensom za koje krivi Kremlj. Kremlj odbacuje te tvrdnje.

Njemu je kasnije određen zatvor od dvije godine i osam mjeseci uz obrazloženje da je za vrijeme boravka u Njemačkoj prekršio uslovnu kaznu koju je imao po presudi za pranje novca i pronevjeru.

Njegovo hapšenje pokrenulo je velike proteste dva uzastopna vikenda u januaru tokom kojih je uhapšeno oko 10.000 ljudi, piše AP.

XS
SM
MD
LG