Dostupni linkovi

Pokret Pet zvjezdica podržao novu italijansku vladu


Mario Dragi govori nakon sastanka s italijanskim predsjednikom Sergiom Mattarelom u palači Quirinale u Rimu - 3. februar 2021. godine.
Mario Dragi govori nakon sastanka s italijanskim predsjednikom Sergiom Mattarelom u palači Quirinale u Rimu - 3. februar 2021. godine.

Članovi italijanskog populističkog Pokreta 5 zvjezdica (M5S) glasali su u četvrtak za podršku vladi nacionalnog jedinstva Marija Dragija (Mario Draghi), tako otvarajući put bivšem šefu evropske banke da postane premijer.

M5S, najveća stranka u parlamentu, pridružuje se gotovo svim italijanskim političkim strankama u podršci Draghiju, koji je doveden prošle sedmice nakon što je propala koalicija lijevog centra sa odlazećim premijerom Đuzepom Konteom (Giuseppe Conte).

Na online glasanju u četvrtak učestvovalo je gotovo 75.000 od skoro 120.000 članova M5S koji ispunjavaju uslove, a 59,3 posto glasalo je za pridruživanje novoj vladi.

Postoje špekulacije da bi Dragi mogao da se sastane sa Matarelom već u petak kako bi potvrdio spremnost da formira novu vladu, nakon čega bi on i njegovi izabrani ministri u vladi trebalo da polože zakletvu, piše AFP.

Pokret Pet zvjezdica i desničarska Liga ranije su najavile podršku Dragijevoj vladi, rekavši da su spremne da za dobrobit države ostave po strani svoje rivalstvo.

Predsjednik Italije Serđo Matarela ( Sergio Mattarella) je Dragiju povjerio mandat za formiranje vlade nakon što je dosadašnji premijer Đuzepe Konte krajem januara podnio ostavku jer je izgubio podršku ključnog koalicionog partnera.

Ostavka je uslijedila nakon što je ključni saveznik koalicije, centristička stranka na čelu sa bivšim premijerom Matteom Renzijem, napustila koaliciju zbog svađe o rješavanju krize izazvane korona virusom i ekonomske recesije.

Draghija, nekadašnjeg predsjednika Evropske centralne banke, doveo je predsjednik Matarela kako bi pokušao izgraditi široku vladu koja bi pomogla Italiji da prevaziđe velike probleme koje je prouzročila pandemija, što je ekonomiju zavelo u recesiju i koštalo više od 92.000 života.

XS
SM
MD
LG