Dostupni linkovi

Vlada Srbije usvojila treći paket novčane pomoći građanima i privredi


Ministar finansija Siniša Mali

Vlada Srbije usvojila je treći paket mera ekonomske pomoći, kojim se predviđa direktna novčana pomoć građanima i privredi.

Premijerka Srbije Ana Brnabić je prilikom predstavljanja mera navela da je ukupna vrednost ekonomskog paketa 249 milijardi dinara (oko 2,5 milijardi evra).

Novim paketom pomoći predviđeno je da svi punoletni građani koji se prijave dobiju po 60 evra. Isplata će biti u dve rate - prva u maju 2021. a druga u novembru.

Prijavljivanje građana počinje u aprilu preko call centra i sajta Uprave za trezor, a ko se prijavi za prvih 30 evra, automatski će dobiti i drugih 30. Pravo na ovu pomoć ima 6,1 milion punoletnih građana.

Penzioneri, njih ukupno 1.700.000 u Srbiji, dobiće i dodatnih 50 evra novčane pomoći.

U okviru mera podrške privredi, svaki preduzetnik i radnik zaposlen u mikro, malim, srednjim i velikim preduzećima tokom tri meseca dobiće polovinu minimalne zarade. To je ukupno oko 48.000 dinara, odnosno 16.000 dinara (oko 130 evra) mesečno.

Pravo na ovu meru ima više od 1,5 miliona radnika. Prva isplata polovine minimalca za mart biće u aprilu i ne uključuje banke i finansijske institucije.

Ministar finansija Siniša Mali rekao je da prijave poslodavaca koji žele da se prijave za pomoć počinju 1. marta na sajtu Poreske uprave i objasnio koji je uslov za prijavu - a to je da poslodavci ne smeju da otpuste više od 10 odsto zaposlenih tri meseca nakon primanja pomoći.

Pored polovine minimalne zarade tokom tri meseca, ugostitelji, turističke agencije, licencirani turistički vodiči i pratioci, kao i hoteli, odmarališta i rent-a-car agencije, ukoliko se prijave, dobiće još jedan ceo minimalac (32.000 dinara po radniku - oko 270 evra).

Takođe, pomoć je predviđena i za gradske hotele - 350 evra po individualnom ležaju i 150 evra po smeštajnoj jedinici.

Za sektor prevoznika u drumskom saobraćaju i autobuskih stanica predviđena je pomoć od 600 evra po autobusu na period od šest meseci. Ova mera se sprovodi kroz šest mesečnih isplata.

Programom podrške predviđene su i mere za očuvanje likvidnosti privatnog sektora – produženje postojeće garantne šeme Republike Srbije I uspostavljanje nove garantne šeme za pomoć najugroženijim preduzećima.

Detalji nove garantne šeme biće određeni kroz pregovore sa bankama u cilju postizanja najboljih uslova za ugrožena preduzeća, navela je Vlada Srbije.

Premijerka je izjavila da je „u trenutku kada se ceo svet borio“ sa pandemijom korona virusa i sa posledicama pandemije po privredu, u Srbiji tokom 2020. godine porasla industrijska proizvodnja u odnosu na 2019. godinu, kao i da su se prošle godine povećale i registrovana zaposlenost, izvoz i plate i penzije u odnosu na 2019.

„Inflacija je ostala stabilna - 1,6 odsto, i javni dug je ostao pod kontrolom“, rekla je Brnabić.

Ministar finansija Siniša Mali je izjavio da je ukupna vrednost sva tri paketa pomoći građanima i privredi 953 milijardi dinara (8 milijardi evra), kako bi se ublažile negativne posledice pandemije.

XS
SM
MD
LG