Dostupni linkovi

Indija i Kina dogovorile povlačenje trupa na zapadu Himalaja


Vojnici indijskih graničnih snaga sigurnosti (BSF) čuvaju autoput koji vodi prema Lehu koji graniči s Kinom, u Gagangiru, 17.juna 2020. godine.

Indija i Kina dogovorile su se da povuku trupe iz zone u zapadnom dijelu Himalaja oko koje se spore, rekao je ministar odbrane Indije Rajnath Singh, nakon mjeseci tenzija na granici dvije zemlje.

Singh je rekao parlamentu da je dogovor postignut nakon nekoliko rundi pregovora između vojnih zapovjednika i diplomata.

„Pregovori su urodili sporazumom o povlačenju sa sjeverne i južne obale jezera Pangong“, rekao je.

Ministarstvo odbrane Kine reklo je da su vojnici iz dvije zemlje počeli povlačenje s obala u srijedu kasno navečer, javlja Reuters.


Tenzije u ovoj regiji počele su rasti u aprilu prošle godine, kada je Indija objavila da su kineske trupe prešle preko linije kontrole, koja se smatra granicom između dvije države u zoni Ladakha na zapadu Himalaja.

Kina je odgovorila da njene trupe djeluju na vlastitoj teritoriji, te je optužila indijsku graničnu kontrolu za provokativno ponašanje.


Tenzije u regiji počele su rasti u aprilu prošle godine kada je Indija optužila Kinu za upad na svoju teritoriju., dok je i Kina pretrpjela gubitke, no, tačan broj se ne zna.

Singh je rekao da su se dvije strane dogovorile da se povuku na trajnoj bazi.

Nakon što završi povlačenje na jezeru, vojni komandanti će se ponovo sastati u roku od 48 sati kako bi razgovarali o povlačenju i u drugim zonama.

Indija i Kina su 1962. vodile rat i od tada se ne mogu dogovoriti o 3.500 kilometara dugoj granici između dvije države.

XS
SM
MD
LG