Dostupni linkovi

Vučić: Vakcine iz Kine utovarene u avion, do kraja večeri u Beogradu


Kinesku „Sinofarm“ vakcinu nije odobrila ni Svetska zdravstvena organizacija ni Evropska agencija za lekove.
Kinesku „Sinofarm“ vakcinu nije odobrila ni Svetska zdravstvena organizacija ni Evropska agencija za lekove.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić objavio je da će iz Pekinga u Srbiju biti dopremljen novi kontingent kineske vakcine „Sinofarm“ (Sinopharm).

"Divna slika iz Pekinga, 500.000 vakcina upravo se utovaruje u naš prelepi avion Er Srbije", naveo je Vučić na Instagram nalogu buducnostsrbijeav.

"Do kraja večeri vakcine su u Beogradu. Mnogo hvala našim kineskim prijateljima, živela Srbija!", napisao je Vučić uz objavu na Instagram profilu "buducnostsrbijeav".

Kinesku „Sinofarm“ vakcinu nije odobrila ni Svetska zdravstvena organizacija ni Evropska agencija za lekove.

Vučić u četvrtak Zaevu uručuje vakcine, donaciju Srbije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uručiće u četvrtak, 11. februara, predsedniku Vlade Severne Makedonije Zoranu Zaevu prvi kontingent vakcina koji Srbija donira toj zemlji.

Primopredaja kontingenta vakcina neophodnih za imunizaciju građana Severne Makedonije protiv korona virusa biće organizovana na graničnom prelazu Tabanovce u 14.00 časova, saopštila je pres služba predsednika.

Đerlek: Do kraja godine moguć početak proizvodnje ruske vakcine u Srbiji

Državni sekretar Ministarstva zdravlja Srbije Mirsad Đerlek izjavio je da je realno očekivati da do kraja godine počne proizvodnja vakcine kompanije „Sputnjik V” u Srbiji.

„Institut Torlak bi za dva-tri meseca mogao da počne sa punjenjem i pakovanjem ruske vakcine", rekao je on. Proizvodnja vakcine bi se sprovodila u dve faze - punjenje i pakovanje vakcine”, kazao je Đerlek za televiziju Prva i dodao da bi za početak smeša dolazila iz Rusije, a u Srbiji bi se pakovala.

Đerlek je napomenuo da Srbija već ima mašinu za pakovanje, koju je Ministarstvo zdravlja kupilo 2016. godine i da treba nabaviti samo mašinu za ambalažu, što su bočice i ampule.

„Na svetskom tržištu je jako teško dobiti u vakcinu, tako da je investicija u proizvodnju vakcine naša najbolja investicija u ovoj godini“, kazao je Đerlek i dodao da faza proizvodnje podrazumeva i novi pogon za proizvodnju vakcine i da tu Srbija očekuje veliku pomoć Rusije.

Vakcina Sputnik V 'na vratima' EU
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:06:06 0:00


Đerlek je pojasnio da će se mnogo više detalja znati u subotu nakon završetka razgovora sa ruskom delegacijom koji počinju u četvrtak, 11. februara.

Kad je reč o količinama koje bi institut Torlak proizvodio, Đerlek je rekao da bi to bilo više nego što je Srbiji potrebno i da bi mogla i da izvozi vakcine.

Istakao je da će Srbija biti prva zemlja van Rusije koja će proizvoditi rusku vakcinu.

Srbija će investirati koliko god bude potrebno da bi do kraja godine počela da proizvodi rusku vakcinu, rekao je prošle nedelje za agenciju Rojters predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

On je kazao da je sa predsednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom postigao načelni dogovor o pokretanju proizvodnje, za koju je naveo da je "komplikovana i teška".

U Srbiji je do sada dato 575.000 doza vakcina protiv zarazne bolesti COVID-19, izjavio je Mihailo Jovanović, direktor Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu.

Jovanović je za Radio televiziju Srbije (RTS) rekao da je od ukupnog broja vakcinisanih oko 13.000 građana primilo drugu dozu vakcine, dok je prvom dozom vakcinisano više od 535.000 ljudi.

Rekao je takođe da se Srbija bliži brojci od milion građana koji su iskazali interesovanje za imunizaciju.

Kako je 9. februara objavilo Ministarstvo zdravlja, u Srbiji je od posledica korona virusa preminulo 15 osoba. Od 12.830 testiranih pozitivno je 2.014 osoba.
od početka pandemije COVID-19 u Srbiji je obolelo 411.855 osoba, a preminulo 4.154. Na korona virus testirane su ukupno 2.716.553 osobe.

XS
SM
MD
LG