Dostupni linkovi

Novi pasoši u Sjevernoj Makedoniji od 1. jula


 pasoši koji sadrže natpis „Republika Makedonija“ važit će do datuma isteka, ali ne kasnije od 12. februara 2024. godine.
pasoši koji sadrže natpis „Republika Makedonija“ važit će do datuma isteka, ali ne kasnije od 12. februara 2024. godine.

Izdavanje pasoša sa novim ustavnim imenom u Sjevernoj Makedoniji počinje 1. jula, usvojeno je nakon prvog čitanja izmjena i dopuna Zakona o pasošima u parlamentarnom Odboru.

Predstavnica Ministarstva unutrašnjih poslova Vesna Dorevska razradila je amandmane koji su urađeni u skladu sa odredbama Zakona o upotrebi jezika, prema kojima će putne isprave biti izdavane na makedonskom jeziku i ćiriličnom pismu i prevedene na engleski i francuski jezik (na latinici), javlja agencija MIA.

Pasoši za građane koji govore službeni jezik koji nije makedonski, a govori ga najmanje 20 posto građana u Republici Sjevernoj Makedoniji, bit će izdati na oba jezika i pisma, dok pasoši za građane koji govore jezik koji nije makedonski, a govori ga manje od 20 posto građana, bit će izdati na oba jezika i pisma, na zahtjev građana.

Kako je saopšteno, pasoši koji sadrže natpis „Republika Makedonija“ važit će do datuma isteka, ali ne kasnije od 12. februara 2024. godine.

Makedonija je 12. februara 2019. promijenila naziv u Sjeverna Makedonija na osnovu sporazuma o rješavanju spora sa Grčkom.

XS
SM
MD
LG