Dostupni linkovi

Savet bezbednosti UN bez dogovora o zajedničkoj deklaraciji o Siriji


Savet bezbednosti UN o situaciji u Siriji u sjedištu UN u New Yorku, 28. februara 2020.
Savet bezbednosti UN o situaciji u Siriji u sjedištu UN u New Yorku, 28. februara 2020.

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (UN) nije uspeo u utorak 9 februara da postigne dogovor o zajedničkoj deklaraciji o Siriji, javila je agencija Frans pres pozivajući se na diplomatske izvore.

Tokom jučeršnje nove runde pregovora izaslanik UN za Siriju apelovao na jedinstvo radi ponovnog pokretanja političkog procesa u zemlji.

Rusija, koja pruža glavnu podršku Damaska, više puta je blokirala pregovore, navodi se iz diplomatskih izvora.

Frans pres dodaje da nije bilo moguće dobiti komentar ruske diplomatske misije pri UN o razlozima neuspeha. Na sastanku iza zatvorenih vrata, izaslanik UN za Siriju Geir Pedersen pozvao je Savet bezbednosti da se ujedini.

"Trenutne podele u međunarodnoj zajednici moraju da se premoste", rekao je novinarima Pedersen posle video sastanka.

On je dodao da postoji "potreba za konstruktivnom međunarodnom diplomatijom o Siriji" i da je "malo verovatno" da će se bez diplomatije put ustavnih promena nastaviti.

Krajem januara je prethodna runda pregovora o novom sirijskom ustavu završena bez napretka.

SAD i nekoliko zapadnih država optužuju predsednika Sirije Bašara Asada da namerno odugovlači i sprečava izradu nacrta novog Ustava dok ove godine ne budu održani predsednički izbori kako bi izbegao da UN nadgledaju glasanje.

Prema sirijskom zakonu, predsednički izbori treba da budu održani između 16. aprila i 16. maja, odnosno najmanje 90 dana pre isteka sedmogodišnjeg mandata Asada koji je na vlasti od 2000. godine.

Sirija: Iftar na ruševinama doma
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:02 0:00

XS
SM
MD
LG