Dostupni linkovi

U BiH otkriven britanski soj korona virusa


 Jedan uzorak potvrđen kao ‘novi britanski varijantni soj B117’ (ilustrativna fotografija)
Jedan uzorak potvrđen kao ‘novi britanski varijantni soj B117’ (ilustrativna fotografija)

U Bosni i Hercegovini je otkriven britanski soj korona virusa, među 23 sekvencionarana uzorka, saopšteno je u utorak, 9. februara na press konferenciji Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva.

O tome je javnost informisao Teufik Goletić, šef laboratorije za molekularna, genetička i forenzička ispitivanja Veterinarskog fakulteta u Sarajevu.

On je rekao da su u projektu koji se zove “Sekvenciranje i retrospektivna analiza uzoraka”, a koji su radili od juna prošle godine do februara ove, sekvencionirali 23 uzorka te da je jedan potvrđen kao ‘novi britanski varijantni soj B117’.

“Mogu kao virusolog samo istaći da smo na taj način pokazali u suštini kako je bitan taj multisektorski pristup”, izjavio je Goletić i dodao kako ‘ srećom još uvijek ovaj varijantni soj nema mutaciju koja izaziva slabiji učinak trenutno raspoloživih vakcina’.

Pomoćnik federalnog ministra zdravstva i član Kriznog štaba Goran Čerkez informisao je kako se na sjednici održanoj u utorak, 9. februara razgovaralo o trenutnom setu mjera zaštite od korona virusa, ali i o nekim novim mjerama za narednih 14 dana, među kojima je istakao posjete staračkim domovima.

"Odlučili smo da dozvolimo posjete staračkim domovima. Danas smo odlučili da će starački domovi napraviti plan posjeta i na taj način, nakon dužeg vremena, omogućiti osobama koje borave u domovima posjete. To je jako bitno i za porodice i osobe koje borave u domovima, da se vide“, rekao je Čerkez.

Na sjednici Kriznog štaba se razgovaralo i o vraćanju publike na fudbalske stadione, odnosno početku fudbalske sezone.

“Svi žele povratak na stadione, ali rizici su i dalje veliki“, rekao je Čerkez i naveo da će u narednih 15 dana razgovarati sa ‘kolegama iz Republike Srpske i sa Fudbalskim savezom BiH’, te da će se o toj mjeri razmišljati ukoliko bude povoljna epidemiološka situacija.

XS
SM
MD
LG