Dostupni linkovi

Arapska sonda se približava Marsu


Sonda nazvana "Nada" lansirana je u julu 2020. godine

Sonda Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) trebalo bi da uđe u orbitu Marsa u prvoj arapskoj svemirskoj misiji, a ta faza se smatra najkritičnijom.

"Ulazimo u vrlo kritičnu fazu“, rekao je direktor projekta Omran Šaraf. „To je faza koja u osnovi definiše da li ćemo doći do Marsa ili ne. Ako idemo presporo, srušićemo se na Mars. Ako idemo prebrzo preskočićemo ga", rekao je Šaraf za BBC Nevs.

Sonda nazvana "Nada" lansirana je u julu 2020. godine iz Japana nakon dva odlaganja zbog loših vremenskih uslova. Cilj sonde je da mapira Marsovu atmosferu tokom svakog godišnjeg doba.

Kineska sonda je takođe blizu Marsa i očekuje se da sutra stigne do Crvene planete, prenosi Beta pozivajući se na AP. Sonda će kružiti oko Marsa dok se rover ne odvoji i u maju pokuša da se spusti na njegovu površinu radi istraživanja.

Američki rover "Perseverans" (Perseverance) takođe treba da stigne naredne sedmice i da se 18. februara spusti na Mars. To će biti prva etapa u decenijskom američko-evropskom projektu uzimanja uzoraka stena kako bi se ispitivalo imali li dokaza o životu mikroba.

Oko 60 odsto misija na Mars je bilo neuspešno što svedoči o složenosti međuplanetarnih putovanja i teškoćama spuštanja kroz tanku atmosferu Marsa.

XS
SM
MD
LG