Dostupni linkovi

BiH uzela kredit od 56 miliona evra za oporavak malih i srednjih preduzeća


Ugovor su potpisali predstavnici BiH i Svjetske banke
Ugovor su potpisali predstavnici BiH i Svjetske banke

Zamjenik predsjedavajućeg Savjeta ministara Bosne i Hercegovine (BiH) i ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda potpisao je u ponedjeljak (8. februar) sa šefom Kancelarije Svjetske banke u BiH Emanuelom Salinasom ugovor o kreditu u iznosu 56 miliona evra.

Sredstva su, kako se ističe u saopštenju iz Ministarstva finansija i trezora BiH, namijenjena sprovođenju Projekta pružanja podrške za oporavak mikro, malih i srednjih poduzeća („MSME“) za saniranje posljedica pandemije korona virusa .

Nakon potpisivanja ugovora biće omogućeno da Međunarodna banka za obnovu i razvoj sredstva dodijeli razvojnim bankama u Republici Srpskoj (RS) i Federaciji Bosne i Hercegovine (entiteti u BiH). U saopštenju se dodaje da će putem tih banaka će biti finansirane aktivnosti preduzeća koja budu ispunjavala uslove.

”Sredstva su alocirana u omjeru 60 posto za Federacija BiH, odnosno 33,6 milijuna eura te 40 posto za Republiku Srpsku, odnosno 22,4 milijuna eura. Uvjeti zajma su povoljni uz rok otplate 15 godina uključujući pet godina grace perioda“, prenesena je u saopštenju izjava ministra Bevande.

Prema ugovoru, uz razvojne banke entiteta, u sprovođenje projekta će biti uključeno i Ministarstvo razvoja, preduzetništva i obrta Federacije BiH, te Ministarstvo privrede i preduzetništva RS.

„U posebnom dijelu projekta banke su zadužene da otvore kreditne linije koje će kroz podzajmove dati podršku kompanijama da prebrode krizu u poslovanju izazvanu pandemijom virusa korona“, stoji u saopštenju Ministarstva finansija i trezora BiH.

Cilj projekta, koji traje do 31. decembra 2024. godine, jeste jačanje sistema javnog zdravstva pružanjem socijalne pomoći najugroženijim grupama pogođenim pandemijom u Bosni i Hercegovini.

U saopštenju se navodi i da se Ministar Bevanda zahvalio rukovodstvu Svjetske banke koja pruža podršku privredi u BiH, posebno u ovim izvanrednim okolnostima.

Ugovor je, kako se dodaje, potpisan korespodentno, bez uobičajenih ceremonija, zbog epidemioloških mjera u sprječavanju širenja virusa korona.

XS
SM
MD
LG