Dostupni linkovi

Radio voditelj u Hongkongu optužen za pobunu po kolonijalnom zakonu


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Hongkonški radio voditelj optužen je danas (8. februar) za pobunu na osnovu zakona iz britanske kolonijalne ere koje su vlasti Hongkonga počele da primenjuju da bi zaustavili svako neslaganje.

Pedesetdvogodišnjeg voditelja Van Jiu-singa obavestili su policajci iz službe za nacionalnu bezbednost da su protiv njega podignute četiri tačke optužnice vezane za "nameru na pobunu".

Ovo je drugi put da se zakon o pobuni primenjuje od 1997. godine, kada je bivša britanska kolonija vraćena Kini.

Policija ima na raspolaganju veliki pravni arsenal za gonjenje prodemokratskih aktivista posle velikih demonstracija za demokratiju koje su potresale Hongkong 2019. godine.

Optužbe se odnose na četiri radio emisije koje je Vang vodio prošle godine. On je optužen da je u svojim radio emisijama pokušao da podstakne mržnju ili prezir ili nezadovoljstvo prema kineskoj i honkgonškoj vladi, kao i da je podsticao stanovnike da krše zakon.

Poznat pod imenom Di-Džej Gigs on je vodio emisije posvećene prodemokratskim demonstracijama i uputio poziv za donacije da se podrže mladi iz Hongkonga koji su pobegli u Tajvan.

Zakon po kome je on optužen razlikuje se od strogog zakona o bezbednosti koji je Peking nametnuo Hongkongu u junu da bi zaustavio protestni pokret.

Ovaj zakon je uveden kada je teritorija bila britanska kolonija, ali nije promenjen.

Posle velikih demonstracija, često nasilnih, koje su potresale Hongkong u 2019. godini, tužioci su se prvi put pozvali na taj zakon. On je prvi put upotrebljen u septembru prošle godine protiv drugog radio voditelja i prodemokratskog aktiviste Tam Tak-šija.

Tam Tak-ši je na uslovnoj slobodi, protiv njega je podignuto pet tačaka optužnice za pobunu i čeka suđenja.

XS
SM
MD
LG