Dostupni linkovi

Šefica Evropske komisije odbacila kritiku o sporoj vakcinaciji u EU


Brinemo zbog novih mutacija: Ursula fon der Lejen
Brinemo zbog novih mutacija: Ursula fon der Lejen

Predsednica Evropske komisije, Ursula fon der Lajen (Von der Leyen), ponovo je u subotu, 6. februara, odbacila ocenu da je Evropska unija (EU) suviše kasnila sa naručivanjem vakcina od farmaceutskih kompanija.

Teškoće EU da nabavi vakcinu protiv COVID-a 19, posledica su opšte nestašice sastojaka za vakcine u svetu, rekla je Fon der Lajen za izdanje nemačkog lista Frankfurter Algemajne Zontagscajtung.

Priznajući da je problem "bolan", dodala je da građani EU ne bi očekivali da će tako brzo biti vakcina, da su znali kakve su teškoće u masovnoj proizvodnji.

Nezadovoljstvo u EU zbog spore isporuke vakcina
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:06:11 0:00

U Nemačkoj i drugde u EU se množe kritike sporosti kampanje vakcinacija, pokrenutoj krajem decembra, a stanovništvo je iscrpljeno višemesečnim restrikcijama.

Nemačka kancelarka Angela Merkel, u čijoj vladi je Ursula fon der Lajen bila ministarka, posebno je pod kritikama socijaldemokrata koji su manjinski partner u vladajućoj koaiciji.

Fon der Lajen stalno odbacuje kritike rada EU na vakcinaciji, a dan ranije je dobila podršku Angele Merkel i francuskog predsednika Emanuela Makrona (Emmanuel Macron).

Merkel je rekla da je dobra odluka evropske dvadesetsedmorice da zajednički poručuju vakcine.

Šefica Evropske komisije je rekla i da će EU sigurno imati novih problema zbog pojave novih sojeva virusa.

"Brinemo zbog novih mutacija", upozorila je ona i dodala da pokazatelji zasad ukazuju da su postojeće vakcine podjednako efikasne protiv tih mutacija.

"Treba već danas da se pripremamo za scenario gde virus neće više moći da se uništi sadašnjim vakcinama", upozorila je i dodala da Brisel sarađuje s industrijom i naukom da bi se razvile, odobrile i proizvodile vakcine protiv budućih sojeva korona virusa.

U EU su do sada odobrene vakcine tri kompanije- Fajzer/Bajontek, Moderna i Astrazeneka.

Zbog kašnjenja u isporukama i problema sa proizvodnjom vakcina, Evropska komisija je 29. januara usvojila mere za nadzor izvoza vakcina protiv COVID-a 19 van teritorije Evropske unije, kojima se zabranjuje prodaja van EU pre unapred dobijenog ovlašćenja.

Šef Svetske zdravstvene organizacija (SZO) za Evropu Hans Kluge rekao je nedavno u intervjuu agenciji Frans pres (AFP) da Evropa mora da ubrza kampanju vakcinacije.

XS
SM
MD
LG