Dostupni linkovi

Slovenija zbog pada broja zaraženih otvara skijališta


Skijališta uz mjere protiv širenja zaraze korona virusom, ilustrativna fotografija
Skijališta uz mjere protiv širenja zaraze korona virusom, ilustrativna fotografija

U Sloveniji je u zadnja 24 sata potvrđeno manje od tisuću novih zaraza koronavirusom pa su zahvaljujući nešto boljim trendovima zadnjih dana skijališta otvorena od subote, 6. februara, kao i trgovine površine do 400 kvadratnih metara.

Temeljem odluke Vlade, otvorene su i specijalizirane prodavaonice s dječjim programom, dopušten je rad tvrtki za posredovanja u prometu nekretninama te usluge higijenske njege i niz ostalih uslužnih djelatnosti.

Novom uredbom od subote je dopušten rad žičara i pripadajućih skijaških staza, ali uz propisan epidemiološki okvir i predočenje negativnog testa, a skijališta mogu organizirati i brzo testiranje skijaša po dolasku.

Vlada je u subotu objavila da je u petak s više od 17 tisuća testova otkriveno 990 novozaraženih, a 18 oboljelih je umrlo.

U bolnicama je trenutno 926 COVID bolesnika, od čega 157 na intenzivnoj njezi.

Prosjek dnevno potvrđenih zaraza u zadnjih sedam dana iznosi 1.031, a ako do srijede padne na manje od tisuću, što je jedan od kriterija za moguće popuštanje mjera i restrikcija, moglo bi se po navodima medija očekivati da će doći do novog "otvaranja" u obrazovanju jer je za sada dopušten povratak u učionice samo za prva tri razreda osnovnih škola, a rade i dječji vrtći.

Epidemiolozi su vladi već preporučili da se u nastavu u školama nakon dugog izbivanja vrate barem svi polaznici prvih pet razreda osnovne škole, no premijer Janez Janša kazao je ovih dana da su mišljenja zdravstvenih stručnjaka, ali i pedagoga zapravo podijeljena jer neki smatraju da bi se u škole prije ostalih trebali vratiti polaznici završnih razreda u srednjim i osnovnim školama.

XS
SM
MD
LG