Dostupni linkovi

Ambasada SAD: Izručen srpski državljanin optužen za prevaru


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Srbiji saopštila je da je srpski državljanin Antonije Stojiljković (32), zahvaljujući zajedničkoj akciji, izručen američkim pravosudnim organima kako bi mu se sudilo po optužnici za prevaru investitora u iznos od preko 70 miliona dolara. Ovu informaciju objavila je Ambasada SAD u Beogradu, citirajući saopštenje vršioca dužnosti tužioca za Severni okrug države Teksas, Preraka Šaha.

Kako se navodi, američki FBI je 4. februara 2021, "obavio prebacivanje Stojiljkovića iz Srbije u Severni okrug Teksasa."

Američka ambasada navodi da Stojiljkovića i više od "deset drugih osumnjičenih prevaranata" optužnica tereti za "zaveru radi vršenja internet prevare i zaveru u cilju pranja novca". Optužnica je podignuta pred Velikom federalnom porotom sa sedištem u Dalasu u julu 2020. godine.

Srpske vlasti su 24. jula 2020. uhapsile Antonija Stojiljkovića, na osnovu američkog privremenog zahteva za hapšenje, navode u Ambasadi SAD i dodaju da je Stojiljković kasnije pristao na izručenje.

Ostali učesnici u zaveri su Kristijan Krstić, Ksenija Fej Altinao Krstić, Marko Pavlović, Uroš Selaković i Nenad Krstić, svi pohapšeni u julskoj akciji srpske policije. Jedan od zaverenika iz Amerike, Haojia Miao, uhapšen je u oktobru 2020. u Kaliforniji.

"Uspešna saradnja u ovom slučaju šalje snažnu poruku da „Srbija nije utočište za međunarodne kriminalne aktivnosti“, rekao je američki ambasador u Srbiji Entoni F. Godfri.

„Sjedinjene Države su zahvalne na saradnji i pomoći srpskih vlasti u zaustavljanju ovog ozbiljnog slučaja prevare. Zajednički rad je jedini način na koji možemo zaštititi naše građane od prekograničnog kriminala“, rekao je ambasador Godfri koju je objavila Ambasada SAD.

Prema navodima vršioca dužnosti američkog tužioca Preraka Šaha, "digitalna prevara u vrednosti od 70 miliona dolara obuhvatila je nekoliko kontinenata, i bila usmerena i protiv američkih građana i protiv stranaca “.

U saopštenju ambasade navodi se i izjava specijalnog agenta FBI iz Dalasa, Metjua DeSarna koji je rekao da su Stojiljković i njegovi partneri optuženi su za vršenje globalne prevare koja je investitore uvukla u milione dolara gubitaka.

Prema navodima optužnice, optuženi su učestovali u stvaranju i plasiranju preko 20 lažnih investicionih platformi, uključujući Opšns Rajder, Bank de Opšns, Start Opšns, Dragon Majning, BTC Majning Faktori i Triniti Majning.

Iz svojih baza u Kini, Srbiji i sa drugim lokacija, optuženi su, kako se navodi, "ciljali investitore" širom sveta, uključujući nekoliko na severu Teksasa.

Oni su na internetu prodavali svoje platforme za binarne opcije predstavljajući se kao „lideri na svetskom tržištu binarnih opcija“ i hvaleći se prosečnim profitom od ulaganja od 80 procenata ujedno obećavajući refundiranje od 20 odsto za svaki neuspešan ulog.

"Optuženi su koristili izmišljene profile – pretežno ženske, sa imenima i fotografijama – službenika i direktora ovakvih nepostojećih investicionih kompanija, čak koristeći lažna imena tokom video konferencija da bi potencijalne investitore uverili u legitimnost firme", navodi se u saopštenju Ambasade SAD.

Ukoliko Stojiljković i ostali optuženi budu osuđeni, dobiće kazne do 20 godina federalnog zatvora, navodi se u saopštenju američke ambasade i dodaje:

"Kancelarija Federalnog istražnog biroa u Dalasu sprovela je istragu. Sjedinjene Države cene i odaju priznanje Vladi Srbije na saradnji. Kancelarija za međunarodne poslove američkog Ministarstva pravde pružila je dragocenu pomoć po ovom pitanju. Pomoćnik američkog državnog tužioca Sid Modi je nadležni tužilac za ovaj slučaj."

XS
SM
MD
LG