Dostupni linkovi

FIFA produžila primjenu pravila o izuzeću igrača iz reprezentacija tokom pandemije


Sjedište FIFA-e u Cirihu (fotoarhiv)
Sjedište FIFA-e u Cirihu (fotoarhiv)

Međunarodna fudbalska federacija (FIFA) produžila je 5. februara primjenu ublaženih pravila, koja tokom pandemije korona virusa oslobađaju klubove obaveze da puštaju sve svoje igrače u reprezentacije.

Klubovi su inače u obavezi da puštaju igrače u reprezentacije. U predstojećim kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u martu nastupit će 135 reprezentacija, a još 48 u kvalifikacijama za Kup afričkih nacija. To znači da će više od 3.000 fudbalera, mnogi iz evropskih klubova, morati da putuju širom svijeta kako bi se priključili svojim reprezentacijama.

FIFA je ublažila pravila i sada omogućava klubovima da spriječe igrače da odu u određenim situacijama, kao što je obavezni karantin od najmanje pet dana po povratku u zemlju.

Svako ko se vraća u Veliku Britaniju iz zemalja koje su na njenoj "crvenoj listi", kao što su Portugal, Sjeverna Amerika i dijelovi Severne Afrike, mora da provede u karantinu 10 dana.

Predsjednik FIFA-e Gianni Infantino rekao je početkom nedjelje da će svi igrači i zvaničnici koji u martu budu putovali u inostranstvo na utakmice, morati da se pridržavaju zdravstvenih pravila u vezi sa pandemijom korona virusa.

XS
SM
MD
LG