Dostupni linkovi

Preminuo doktor u Omsku koji je lečio ruskog opozicionara Navaljnog


Doktor Sergej Maksimišin iz bolnice u Omsku
Doktor Sergej Maksimišin iz bolnice u Omsku

Preminuo je jedan od glavnih lekara u bolnici u Omsku u Rusiji, gde se opozicioni političar Aleksej Navalni lečio odmah nakon trovanja u avgustu prošle godine. Vest o smrti lekara Sergeja Maksimišina saopštile su bolnica u Omsku i regionalno ministarstvo zdravlja 4. februara.

Maksimišin, koji je bio zamenik šefa za anesteziologiju i reanimaciju u omskoj bolnici 1, preminuo je u 55. godini od srčanog udara, saopštila pres služba regionalnog ministarstva zdravlja.

Navaljni je lečen u istoj jedinici intenzivne nege nakon što je otrovan u avgustu 2020.

Bolnica je saopštila da je Maksimišin "iznenada preminuo", navodi se u izjavi koju je preneo CNN, uz napmenu da bolnica nije navela uzrok smrti.

Navaljnom je pozlilo u Rusiji na domaćem letu, 20. avgusta 2020. na putu iz sibirskog grada Tomsk za Moskvu. Avion je prisilno prizemljen, a Navaljni je odveden u bolnicu u Omsku. Dva dana kasnije prebačen je u bolnicu u Nemačku. Par dana nakon toga nemački doktori i vojni naučnici utvrdili su da je otrovan nervnim agensom razvijenim u vreme Sovjetskog Saveza.

U početku su lekari javno priznali da je uzrok bolesti Navaljnog trovanje, ali su potom to demantovali. Preminuli lekar Maksimišin nije održao nijednu konferenciju za novinare dok je Navaljni bio hospitalizovan u bolnici u Omsku.

Bivši glavni lekar omske bolnice Aleksander Murahovski bio je odgovoran za komunikaciju sa novinarima dok je Navaljni bio pacijent u Omsku i tada je novinarima izjavio da su razlog teškog stanja Alekseja Navaljnog „metabolički poremećaji“.

U novembru je Murahovski postavljen za šefa Ministarstva zdravlja u omskoj oblasti. Murakhovski je u izjavi rekao da je preminuli lekar Sergej Maksimišin radio u bolnici 28 godina i spasio hiljade života.

"Mnogo će nam nedostajati doktor Maksimišin. Otišao je prerano i zbog toga je bol zbog gubitka posebno gorka", rekao je Murahovski u izjavi koju je citirao CNN.

Po povratku u Rusiju prošlog meseca, Navaljni je uhapšen i 2. februara je osuđen na skoro tri godine zatvora zbog kršenja uslovne kazne na koju je ranije bio osuđen.

Hapšenje Navaljnog izazvalo je međunarodnu osudu, uključujući i Evropsku uniju i Sjedinjene Države.

XS
SM
MD
LG