Dostupni linkovi

Crna Gora: Nova privođenja zbog arapskog kredita


U Specijalnom državnom tužilaštvu u Podgorici saslušan je vlasnik kompanije Vektra Dragan Brković, u vezi sa slučajem dodele kredita iz Abu Dabi fonda.

Prethodno je potpredsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović saopštio da je specijalni policijski tim priveo Brkovića i još četiri lica. Abazović je naveo da je time nastavljena akcija u vezi sa aferom 'Abu Dabi fond'.

"Biće zanimljivo. Nulta tolerancija na korupciju", kazao je Abazović.

Dodjelu i realizaciju kredita iz Abu Dabi fonda za podsticaj razvoja poljoprivrede na sjeveru Crne Gore istraživalo je Specijalno državno tužilaštvo od aprila 2019. zbog sumnji da je prilikom dodjele budžet Crne Gore oštećen za više desetina miliona eura.

Abu Dabi fond za razvoj je državna agencija Ujedinjenih Arapskih Emirata, koji je 2015. obezbijedio kredit od 50 miliona dolara za podsticaj poljoprivrede na sjeveru Crne Gore.

Sporazum su potpisali tadašnji ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja prof.dr Petar Ivanović i predsjednik odbora direktora Investiciono – razvojnog fonda Crne Gore Zoran Vukčević.

Istraga je pokrenuta u vezi sa podjelom 23 miliona dolara iz Abu Dabi fonda, koje je Ministarstvo poljoprivrede dodijelilo za devet crnogorskih firmi. Predmet istrage je i činjenica da dodjela novca nije odmah išla preko Investiciono razvojnog fonda (IRF), već je novac dijelilo Ministarstvo poljoprivrede , što je suprotno zakonu o bankama.

Sumnja se da su neke firme - korisnice kredita suprotno ugovoru, novac iz povoljnih kredita za koje je garanciju dala država iskoristili za druge namjene.

Jučerašnja saslušanja

U Specijalnom državnom tužilaštvu 4 februara povodom afere Abu Dabi fond saslušani su Zoran Vukčević, Petar Ivanović koji su funkcioneri opozicione Demokratske partije socijalista (DPS), ministar poljoprivede u prelaznoj Vladi 2016. Budimir Mugoša i procjenitelj Milan Adžić.

Nijednom od četvorice funkcionera nije određeno zadržavanje.

Ko je Dragan Brković?

Dragan Brković je vlasnik kompanije Vektra Jakić, jedne od četiri firme koje su dobile milionske kredite iz Abu Dabi fonda a za koje se sumnja da su potrošeni nenamjenski.

Firma Vektra Jakić dobila je tri miliona dolara iako je u trenutku dobijanja kredita bila veliki poreski dužnik i u stečaju. Sporan je i zalog te firme, zbog čega je moguće da će kredit vraćati država.

Dragan Brković vlasnik je kompanije Vektra Montenegro koja je 90-ih, u vrijeme međunarodnih snakcija, posredovala u prodaji metala iz Kombinata aluminijuma (KAP), što je Brkoviću omogućilo da proširi poslove. Brković je preko svoje ofšor firme Anotech kupio Fabriku anoda KAP-a a potom proširio poslove na turizam, saobraćaj, drvopreradu i proizvodnju vode.. Većina njegovih kompanija je u dugovima.

XS
SM
MD
LG