Dostupni linkovi

Vijeće sigurnosti UN-a pozvalo na oslobađanje liderice Mijanmara


Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija pozvalo je na oslobađanje liderice Mijanmara Aung San Suu Kyi i drugih koji su u pritvoru. Oni su također izrazili zabrinutost zbog vanrednog stanja, ali nisu osudili ovosedmični pokušaj udara.

Vojska je preuzela vlast 1. februara, pritvorivši nobelovku Suu Kyi i prekinuvši tranziciju ka demokratiji preuzimanjem vrhovne vlasti, što je naišlo na osudu Sjedinjenih Država i drugih zemalja zapada.

U međuvremenu administracija američkog predsjednika Joe Bidena razmatra izvršnu naredbu kao odgovor na udar koja bi mogla uključivati i neke sankcije rekao je savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sulivan.

Vijeće sigurnosti od 15 članova reklo je u izjavi da “naglašavaju potrebu za održanje demokratskih institucija i procesa, suzdržavanja od nasilja, punog poštovanja ljudskih prava, osnovnih sloboda i vladavine zakona”.

Suu Kyi, premijerka Mijanmara nije viđena od hapšenja u ponedeljak. Protiv nje je podignua optužnica za ilegalni uvoz i upotrebu šest voki-tokija pronađenih u njenoj kući. Nalazi se u pritvoru do 15. februara.

Od vojnog udara oko 147 osoba je uhapšeno, uključujući aktiviste, zastupnike i zvaničnike iz vlade.

Suu Kyi je provela oko 15 godina u kućnom pritvoru u periodu od 1989. do 2010. godine, a 1991. je dobila Nobelovu nagradu za mir. I dalje je veoma popularna u Mijanmaru iako međunarodnoj reputaciji koja joj je narušena zbog progona Rohingya.

Hapšenje Suu Kyi kao i predsjednika Win Mynta desilo se nekoliko sati prije prve sjednice parlamenta nakon izbora. Vojska je najavila nove izbore nakon isteka vanrednog stanja, uvedene su i brojne restrikcije na internet, a EU, SAD i brojne druge zemlje osudile su udar.

Kraj civilne vladavine u Mijanmaru
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:51 0:00

XS
SM
MD
LG