Dostupni linkovi

Iranski diplomata osuđen na 20 godina zbog uloge u osujećenom bombaškom napadu


Assadollah Assadi
Assadollah Assadi

Sud u Belgiji osudio je na 20 godina zatvora iranskog diplomatu Assadollah Assadija zbog osujećenog bombaškog napada. Ovo je prvo suđenje jednom iranskom zvaničniku zbog sumnje da je počinio terorizam u Evropskoj uniji od revolucije u Iranu 1979. godine.

Bečki diplomata Assadollah Assadi proglašen je krivim 4. februara za pokušaj terorizma nakon zavjere za bombaški napad na skup Nacionalnog vijeća otpora Iranu (NCRI), prognane opozicione grupe, u blizini Pariza u junu 2018., prenosi Radio Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

Planirani napad na skup osujećen je koordinisanom operacijom francuskih, njemačkih i belgijskih sigurnosnih službi.

Trojici drugih optuženika takođe su izrečene zatvorske kazne.

Asadi, koji je odbio da se pojavi na sudu, uhapšen je dok je bio na odmoru u Njemačkoj i predat Belgiji.

Njegov advokat Dimitri de Beko (Dimitri de Beco) rekao je da iranski diplomata sebe smatra imunim na krivično gonjenje, ali advokati koji zastupaju učesnike skupa 2018. godine, koji su bili građanska stranka belgijskom tužilaštvu, tvrdili su da diplomatski imunitet ne može da se iskoristi kao pokriće za izvršenje terorističkog napada.

Iran je u više navrata odbacio optužbe, rekavši da su navodi NCRI-a, koje Teheran smatra terorističkom grupom, lažni.

NCRI je političko krilo prognane iranske opozicione grupe Mudžahedin-e Kalk (MEK), koja nastoji da zbaci islamsku republiku.

Glavno obraćanje na skupu 2018. godine dao je Rudi Đulijani (Rudy Giuliani), bivši gradonačelnik Njujorka (New York) koji je bio lični advokat bivšeg američkog predsjednika Donalda Trampa(Trump).

Newt Gringrich (Njut Gingrič), nekadašnji konzervativni predsjedavajući Predstavničkog doma američkog Kongresa i bivša kandidatkinja za predsjednicu Kolumbije Ingrid Betankur (Betancourt) takođe su bili među istaknutim gostima na skupu.

Sjedinjene Američke Države su smatrale MEK terorističkom grupom do 2012. Oznaka je uklonjena je nakon lobističke kampanje i obećanja da će okončati svoju nasilnu militaciju. Đulijani je jedan od onih koji su lobirali.

Francuski zvaničnici su naveli da je Asadi bio zadužen za obavještajne poslove na jugu Evrope i da je postupao po naređenju Teherana.

Dvojica Asadovih osumnjičenih saučesnika uhapšena su u Belgiji zbog posjedovanja eksploziva i detonatora.

Evropske zemlje okrivile su Iran za druge sumnjive poteze protiv disidenata, uključujući dva ubistva u Holandiji 2015. i 2017. i osujećeni atentat u Danskoj. Teheran je negirao umešanost.

XS
SM
MD
LG