Dostupni linkovi

BH Gas: U petak obustava isporuke gasa zbog kvara na gasovodu kod Zvornika


Nakon što je došlo do pucanja cijevi na gasovodu na ulazu u Bosnu i Hercegovinu (BiH) iz kompanije BH Gas su saopštili kako će se u petak (5. februar) izvršiti sanacija kvara, te će biti obustavljena isporuka prirodnog gasa na 24 sata.

Frima Gas Promet iz Istočnog Sarajeva obavijestila BH Gas da je došlo do curenja prirodnog gasa na magistralnom gasovodu Šepak-Zvornik-Sarajevo.

Trenutno je moguć transport gasa na teritoriji BiH samo kroz ovu spomenutu točku i za taj dio gasovoda nadležno je poduzeće Gas promet iz Istočnog Sarajeva.

Za isporuku prirodnog gasa na području Federacije BiH, nadležna je kompanija BH Gas.

"BH Gas je prvobitno obaviješten da će sanacija mjesta curenja prirodnog gasa biti riješena bez potpune obustave prirodnog gasa, ali nakon defektaže ustanovljeno je da je potrebna hitna sanacija i zamjena cijevi, čime će doći do potpune obustave isporuke prirodnog gasa, sve prema pismenim informacijama iz Gas Prometa Pale", saopšteno je.

U skladu s navedenim BH Gas će odmah tražiti od Sarajevogasa i Toplana Sarajevo da sve kotlovnice i svi oni potrošači koji mogu pređu na alternativno gorivo 5. februara, čime bi se stvorila veća mogućnost da individualni potrošači/domaćinstva imaju i dalje prirodni gas u svojim domaćinstvima.

BH-Gas je, ističu, napravio scenarij koji podrazumijeva balansiranje na sistemu (potrošnja gasa iz akumulacije) u kojem će se pokušati da što duže svi potrošači (isključujući Toplane Sarajevo) imaju potrebne količine prirodnog gasa tog dana.

Međutim, gotovo je izvjestan scenarij da će tokom 5. februara svi potrošači za jedan vremenski period ostati bez potrebnih količina prirodnog gasa, a BH-Gas će pokušati da to vrijeme bez prirodnog gasa bude što manje, dodaje se.

"U slučaju trajanja radova duži vremenski period, preko 24 sata, nema dileme da će potrošači sve to vrijeme biti bez dotoka prirodnog gasa. Ujedno, Gas Promet nije prihvatio molbu BH Gasa da se sanacija izvrši tokom nedjelje kada je potrošnja gasa manja u cijeloj BiH", istakli su.

XS
SM
MD
LG