Dostupni linkovi

Belgija privremeno obustavlja davanje vakcine AstraZeneca ljudima iznad 55 godina


Vakcina Oxforda i AstraZenece protiv COVID-a 19

Belgijski ministar zdravlja Frank Vandenbroucke (Vandenbruk) je rekao da se vakcina kompanije AstraZeneca prestaje privremeno davati osobama iznad 55 godina u Belgiji jer nema dovoljno podataka da deluje kod ove populacije ljudi.

Prema navodima belgijskog ministra zdravlja, vakcina deluje vrlo dobro kod mlađih, odnosno ljudi između 18 i 55 godina, a da će se delovanje za starije osobe utvrditi nakon šest nedelja.

Virolog i interfederalni portparol za COVID-19 u Belgiji Steven Van Gucht (Guht) ne isključuje mogućnost da efikasnost vakcine AstraZenece bude pozitivan i kod starijih osoba, ali da treba čekati rezultate budućih kliničkih ispitivanja.

"To može dobro funkcionisati, čak i kod najstarijih. Kad ovi podaci budu dostupni, možemo brzo započeti", izjavio je Van Gucht.

Belgija je druga država nakon Nemačke koja neće davati vakcine AstraZenece starijim osobama.

Vakcina AstraZenece, prema navodima nemačke Komisije za vakcine, mogla bi se koristiti samo za vakcinaciju osoba mlađih od 65 godina.

Evropska Agencija za lekove je prošle nedelje odobrila korišćenje vakcine AstraZenece za sve uzraste.

Nakon Pfizer-BionTecha i Moderne, vakcina AstraZeneca je treća koja ima odobrenje da se koristi na teritoriji Evropske unije.

XS
SM
MD
LG