Dostupni linkovi

Pariz se neće miješati u energetski izbor Berlina u vezi sa Sjevernim tokom 2


Cijevi za Sjeverni tok 2 u luci Mukran u Sassnitzu, Njemačka (septembar 2020.)
Cijevi za Sjeverni tok 2 u luci Mukran u Sassnitzu, Njemačka (septembar 2020.)

Francuska neće vršiti pritisak na Njemačku zbog planova za gasovod Sjeverni tok 2 kojim će dolaziti više ruskog gasa u Evropu, rekao je 3. februara francuski ministar spoljnih poslova Žan Iv Le Drijan (Jean-Yves Le Drian).

Pojedini francuski zvaničnici izjavili su da Evropa treba da razmotri obustavu projekta zbog postupaka Rusije prema opozicionom lideru Alekseju Navaljnom i hapšenje njegovih pristalica.

Njemačka kancelarka Angela Merkel i drugi njemački političari nastavili su sa podrškom gasovodu i Le Drijan je naglasio da Pariz ne treba da se miješa u izbore Berlina.

"Ne treba miješati teme. Imali smo diskusije sa Nijemcima o Sjevernom toku, ali je to, uglavnom, bilo povezano sa evropskim energetskim suverenitetom. Ovo pitanje je na Nijemcima i mi se nećemo miješati u njihove energetske izbore", napomenuo je Le Drijan.

Projekat Sjeverni tok 2 uključuje gradnju dva kraka gasovoda ukupnog kapaciteta od 55 milijardi metara kubnih godišnje iz Rusije u Njemačku preko Baltičkog mora.

Radovi na gasovodu do sada su završeni 93%.

Gradnja je suspendovana u decembru 2019. godine kada je švajcarska kompanija Olsiz, koja postavlja cijevi, prekinula sa radom zbog američkih sankcija.

Međutim, 11. decembra 2020. godine radovi su nastavljeni.

XS
SM
MD
LG