Dostupni linkovi

U SAD-u vakcine uskoro u apotekama


Bijela kuća će od sljedeće sedmice krenuti sa direktnom isporukom vakcina apotekama kako bi povećali mogućnost za vakcinacijom što većeg broja ljudi.

Isporuka vakcina također će se nastaviti i po saveznim državama, uz povećanje sedmičnih zaliha doza širom zemlje na 11,5 miliona.

Koordinator odgovora na COVID-19 američkog predsjednika Joe Bidena, Jeff Zients rekao je da će isporuka započeti 11. februara te će biti omogućeno milion doza u 6.500 apoteka. Kako bude rasla opskrba vakcinama one bi mogle biti isporučene i u 40.000 apoteka, rekao je Zients.

“Ovo će osigurati više mjesta za ljude da se vakcinišu”, rekao je Zients. On je također rekao da su određene apoteke odabrane zbog poboljšanja pristupa vakcinama teško dostupnim područjima i socijalno ugroženim zajednicama.

Američki predsjednik Joe Biden rekao je prošlog mjeseca da je proces isporuke vakcina bio “neuspješan” te je obećao povećati brzinu vakcinacije Amerikanaca, sa naglaskom na osiguranje jednakog pristupa za sve.

Administracija bivšeg predsjednika Donalda Trumpa najavila je prošlog novembra da se udružila sa još 19 farmaceutskih lanaca kako bi započeli distribuciju vakcina protiv COVID-19 čim one budu dostupne.

Za sada su u SAD-u odobrene vakcine Moderne kao i Pfizera/BioNTecha.

Sjedinjene države su među najpogođenijim zemljama sa više od 26 miliona zaraženih i gotovo pola miliona preminulih.

XS
SM
MD
LG