Dostupni linkovi

Dačić: U dijalogu da učestvuje i opozicija koja je bojkotovala izbore


Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić izjavio je da je potrebno da u međupartijskom dijalogu učestvuju i političke stranke koje nisu u parlamentu, kao i one koje su bojkotovale izbore.

Dačić je za Radio televiziju Vojvodina naveo da je tokom današnjih razgovora sa predsedavajućim Odbora za spoljne poslove Evropskog parlamenta Dejvidom Mekalisterom (David McAllister) rekao da treba podsticati međupartijski dijalog da bi on bio doveden do samog kraja, umesto da se navija za jednu ili drugu političku opciju, prenela je agencija Beta.

Objasnio je da je sa Mekalisterom postignuta saglasnost o dinamici pregovora i da je on predložio da razgovori počnu 1. marta.

Dačić je naveo da će on pozivati učesnike u dijalogu i da smatra da je u Srbiji moguće imati dijalog u kom "niko nikog ne vređa".

Predsednik parlamenta je takođe rekao da nikada nije uvredio evroposlanicu i predsednicu Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje Srbije Evropskoj uniji - Tanju Fajon i da je njegova izjava da je Fajon samu sebe diskreditovala jer navija za opoziciju, bila primedba.

Prethodno je šef spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta Dejvid Mekalister, nakon telefonskog razgovora sa Dačićem, potvrdio spremnost ove institucije da pomogne međustranačkom dijalogu sa Skupštinom Srbije.

“Čvrsto verujem da nakon izbora u junu 2020. godine, Narodna skupština i njen predsednik igraju centralnu ulogu u stvaranju prostora za dijalog i izgradnju konsenzusa o ključnim pitanjima među političkim strankama.

Međustranački dijalog počeo je 2019. godine uz posredovanje zvaničnika Evropskog parlamenta.

Međutim, i posle ovog dijaloga jedan deo opozicije nije učestvovao na parlamentarnim izborima u junu 2020. smatrajući da nema uslova za slobodne i poštene izbore.

XS
SM
MD
LG