Dostupni linkovi

Turković o cijepanju zastave EU: Vandalski čin


Bisera Turković, Minister of Foreign Affairs of Bosnia and Herzegovina
Bisera Turković, Minister of Foreign Affairs of Bosnia and Herzegovina


Ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine (MVP BiH) Bisera Turković osudila je vandalski čin koji se dogodio u centru Sarajeva, kada je potrgana zastava Evropske Unije (EU) sa zgrade Ambasade Hrvatske u Sarajevu.

„Ovaj vandalski čin kojeg su počinili pojedinci za nas je neprihvatljiv, ne predstavlja stav većine građana naše zemlje i za njega nema mjesta u Bosni i Hercegovini“, saopšteno je iz Ureda za odnose s javnošću MVPBiH.

Kako se navodi u saopštenju, čvrsto i strateško opredjeljenje BiH je članstvo u Evropskoj uniji, ali i unapređenje izgradnje dobrosusjedskih odnosa s Republikom Hrvatskom na bazi uvažavanja i razumijevanja.

„ Očekujem od nadležnih istražnih organa u Bosni i Hercegovini da što prije rasvijetle ovaj nemili događaj“, rekla je Turković, saopšteno je iz Ureda za odnose s javnošću MVPBiH.

Na zgradi u kojoj se nalaze prostorije Konzularnog odjeljenja Ambasade Hrvatske u Sarajevu, tokom protekle noći potrgana je zastava Evropske unije (EU).

"Policija radi na prikupljanju svih informacija i pronalasku počinilaca", rečeno je u Operativnom centru Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS).

Incident se dogovdio u noći sa subote na nedjelju (30 na 31 januar), oko ponoći, tokom trajanja policijskog sata, koji je na području BiH uveden kao jedna od mjera u suzbijanju širenja korona virusa.

Zastava je otrgnuta sa nosača, prilikom čega su oštećeni i nosači zastave. Odmah pored zastave EU stajala je i zastava Republike Hrvatske, koju napadač ili više njih nisu dirali.

Prostorije Konzularnog odjeljenja Ambasade Hrvatske u Sarajevu nalaze se u centru grada, u blizini Ministarstva vanjskih poslova BiH i zgrade Predsjedništva BiH, te je pokriven nadzornim kamerama.

HNS osudio napad na zgradu Ambasade Hrvatske u Sarajevu

Hrvatski narodni sabor (HNS) Bosne i Hercegovine (BiH) osudio je napad na zgradu Ambasade Republike Hrvatske u Sarajevu, navodeći kako se nada da ovakvi i slični događaji neće predstavljati smetnju budućim prijateljskim nastojanjima Republike Hrvatske prema Bosni i Hercegovini.

"Potrgani nosači zastava na zgradi Ambasade Republike Hrvatske u Sarajevu, pri čemu je zastava Europske unije uništena, nije put kojim Bosna i Hercegovina želi ići u budućnosti", navodi se u saopštenju iz HNS-a.

HNS zahtjeva hitnu reakciju policijskih i pravosudnih institucija kako bi se počinitelj otkrio i krivično odgovarao.

XS
SM
MD
LG