Dostupni linkovi

Indijski poljoprivrednici u jednodnevnom štrajku glađu


Lideri protesta su rekli da će štrajk glađu, koji se poklapa sa godišnjicom smrti lidera pokreta za nezavisnost Indije Mahatme Gandhija, potvrditi mirnu prirodu njihovog protesta.

Indijski poljoprivrednici i njihovi lideri koji više od dva meseca protestuju protiv novih zakona o poljoprivredi započeli su jednodnevni štrajk glađu, usmeren protiv premijera Narendri Modija i vlade. Lideri protesta su rekli da će štrajk glađu, koji se poklapa sa godišnjicom smrti lidera pokreta za nezavisnost Indije Mahatme Gandhija, potvrditi mirnu prirodu njihovog protesta.

"Način na koji vlada širi laži i nasilje je za osudu", poručili su iz sindikata poljoprivrednika.

Poljoprivrednici traže povlačenje zakona koji je parlament usvojio u septembru prošle godine ističući da favorizuje velike korporacije i da će uništiti prihode malim poljoprivrednicima.

Protesti su uglavnom bili mirni, ali u utorak je došlo do nasilja, na Dan republike Indije, kada su desetine hiljada poljoprivrednika na traktorima i pešice upali u istorijski kompleks Crvene tvrđave u Delhiju.

U sukobima demonstranata i policije poginuo je jedan demonstrant, a skoro 400 policajaca je povređeno.

Zvaničnici nisu saopštili koliko je poljoprivrednika povređeno, prenosi Beta, ali televizije su prikazale snimke sa povređenim demonstantima od kojih su mnogi bili krvavi posle intervencije policije koja ih je tukla pendrecima i ispaljivala suzavac.

Modi tvrdi da su zakoni neophodni za modernizaciju indijske poljoprivrede, ali poljoprivrednici su naveli da će nastaviti sa protestima dok se zakoni ne povuku.

XS
SM
MD
LG