Dostupni linkovi

U SAD stigao soj korona virusa iz Južne Afrike


Američki centri za kontrolu i prevenciju bolesti su jedan slučaj potvrdili kasno u srijedu, a drugi je identificirao državni laboratorij za javno zdravstvo tokom testiranja uzoraka proteklih nekoliko dana.

Novi soj korona virusa prvobitno registriran u Južnoj Africi stigao je i u Sjedinjene Američke Države, gdje su u Južnoj Karolini zabilježena dva slučaja zaraze tom varijantom.

Ne postoji istorija putovanja ili povezanost između slučajeva, navodi se u saopštenju Ministarstva zdravlja i kontrole okoliša Južne Karoline u četvrtak.

Oba slučaja su prvobitno testirana početkom januara, prema dr. Brannonu Traxleru, privremenom direktoru javnog zdravstva u zdravstvenom odjelu.

Traxler je rekao novinarima da su oba slučaja testirana PCR-om "vrlo rano u mjesecu", više nisu zarazna i dobro im ide.

"Potrebno je neko vrijeme dok se sekvenciranje ne završi", dodao je Traxler koji nije otkrio detaljne nalaze istrage traženja kontakata, govoreći da "trenutno ne brinemo o tome postoji li potencijal za bilo kakav masovni, široko rasprostranjeni prenos".

Američki centri za kontrolu i prevenciju bolesti su jedan slučaj potvrdili kasno u srijedu, a drugi je identificirao državni laboratorij za javno zdravstvo tokom testiranja uzoraka proteklih nekoliko dana.

Glasnogovornica državnog odjela za zdravstvo rekla je CNN-u da u ovom trenutku nijedan drugi slučaj nije povezan ni s jednim slučajem.

Nejasno je koliko bi varijanta mogla biti raširena ili rijetka u Južnoj Karolini, dodala je, s obzirom da su samo dva slučaja "pokupljena tokom rutinskog sekvenciranja nadzora". Međutim, primijetila je da je "dominantni soj koji još uvijek vidimo u našem nadzornom slijedu standardna ili normalna" verzija virusa.

Američki centri za kontrolu i prevenciju bolesti sa naveli da su “Stručnjaci saglasni da su postojeće vakcine efikasne i od ovog soja, iako ne znamo tačno kolika je efikasnost. U ovom trenutku ne postoje dokazi o tome da ova varijanta virusa izaziva ozbiljnije bolesti“. Dodali su da će nastaviti raditi s laboratorijima širom zemlje na genetskom sekvenciranju uzoraka virusa.

Broj inficiranih korona virusom u svetu blizu 100 miliona
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:58 0:00

Varijanta - poznata i kao B.1.351 - izazvala je zabrinutost zbog toga što je prenosiviji od drugih verzija virusa i potencijalno izbjegava imunološku zaštitu koju nude antitijela.

Stručnjaci kažu da vjeruju da će cjepiva i dalje biti učinkovita protiv ove varijante.

Traxler je rekao da je dolazak varijante u Južnu Karolinu "još jedan podsjetnik da borba protiv ovog smrtonosnog virusa još uvijek nije gotova".

Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, varijanta je otkrivena u preko 30 drugih zemalja.

Kompanije Pfizer i BioNTech saopćile su noć ranije da je njihova vakcina efikasna i protiv soja registriranog u Velikoj Britaniji i u Južnoj Africi.

Kompanija Moderna je u ponedeljak saopćila da i njihova vakcina deluje protiv soja iz Velike Britanije, ali da je manje efikasna protiv onog iz Južne Afrike.

Vakcine deluju i na novi soj korone
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:05:06 0:00

XS
SM
MD
LG