Dostupni linkovi

Novavax vakcina efikasna u 89,3 posto slučajeva, potvrdilo testiranje faze tri


Detalj iz Novavax laboratorije
Detalj iz Novavax laboratorije

Pokazalo se da je nova vakcina protiv korona virusa 89,3 posto efikasna protiv COVID-19 u velikim ispitivanjima u Velikoj Britaniji, javlja BBC.

Pokazalo se da je vakcina 89,3 efikasna u prevenciji COVID-19 kod učesnika u trećoj fazi kliničkog ispitivanja u Velikoj Britaniji, koje je obuhvatilo više od 15.000 ljudi između 18 i 84 godine, od kojih je 27 posto starijih od 65 godina, saopštio je Novavax.

Britanski premijer Boris Johnson je pozdravio "dobre vijesti" i rekao da će britansko regulatorno tijelo nadležno za lijekove sada procijeniti vakcinu.

Velika Britanija osigurala je 60 miliona doza, koje će se proizvoditi u Stockton-on-Teesu.

Očekuje se da će se doze isporučiti u drugoj polovini ove godine, ako ih odobri Regulatorna agencija za lijekove i zdravstvene proizvode (MHRA), rekla je vlada.

Vakcina Novavax prva je pokazala i efikasnost protiv nove varijante virusa otkrivene u Velikoj Britaniji, izjavio je medicinski urednik BBC-a Fergus Walsh.

Vakcina Novavax je tek druga koja je ušla u velika ispitivanja u Velikoj Britaniji, drugu je razvio Univerzitet u Oxfordu.

Ispitivanje je provedeno u saradnji s Radnom grupom za vakcine vlade Velike Britanije čije je predsjedavajući Clive Dix pozdravio "spektakularne rezultate".

Sekretar za zdravstvo Matt Hancock rekao je da je NHS "spreman" za izbacivanje vakcine ako bude odobrena.

"Ovo su pozitivne vijesti i, ako ih odobri regulator za lijekove, vakcina Novavax biće značajan poticaj našem programu cijepljenja i još jedno oružje u našem arsenalu za borbu protiv ovog groznog virusa. Ponosan sam što je Velika Britanija na čelu još jednog medicinskog prodora i želim zahvaliti briljantnim naučnicima i istraživačima, kao i desetinama hiljada nesebičnih dobrovoljaca koji su se parkirali na kliničkim ispitivanjima", kazao je Hancock.

Nadhim Zahawi, ministar odgovoran za uvođenje vakcine, dodao je:

"Budući da sam i sam učestvovao u ekspertimentu Novavaxova cjepiva, posebno sam oduševljen kad vidim takve pozitivne rezultate. Želim zahvaliti hiljadama pokusnih dobrovoljaca bez kojih ovi rezultati ne bi imali bilo moguće. "

XS
SM
MD
LG