Dostupni linkovi

Pakistan oslobodio osumnjičenog za ubistvo novinara Pearla, SAD traže da mu sude


Nova presuda znači da će Sheikh (na fotografiji) nakon 18 godina provedenih u zatvoru sada odmah biti oslobođen.

Sjedinjene Države ogorčene su odlukom Vrhovnog suda Pakistana koji je u četvrtak (28. januara) oslobodio pakistansko-britanskog ekstremistu osumnjičenog za ubistvo američkog novinara Daniela Pearla 2002. godine.

"Pozivamo pakistansku vladu da brzo razmotri zakonske opcije, među njima da omogući Sjedinjenim Državama progon (Ahmeda Omara Saeeda) Sheikh za brutalno ubistvo američkog građanina i novinara", rekla je portparol Bijele kuće Jen Psaki.

Pakistanski Vrhovni sud oslobodio je pakistansko-britanskog ekstremistu osumnjičenog da je 2002. oteo i ubio novinara Daniela Pearla naredivši njegovo trenutačno oslobođenje kao i trojice njegovih sudionika.

Bijela kuća "ogorčena je odlukom suda" u vezi s "brutalnim ubojstvom koje je šokiralo svijet".

"Ta odluka da se Sheikh oslobodi tereta krivice pusti iz zatvora kao i još trojica osumnjičenih uvreda je žrtvama terorizma posvuda u svijetu, uključivo u Pakistanu", rekla je Psaki.

Pearl je otet je 2002. u Karachiju gdje je trebao intervjuirati islamističkog vođu i nakon otmice ubijen odrubljivanjem glave (na fotografiji Danielov otac Judea Pearl pored sinove fotografije 2002. godine)
Pearl je otet je 2002. u Karachiju gdje je trebao intervjuirati islamističkog vođu i nakon otmice ubijen odrubljivanjem glave (na fotografiji Danielov otac Judea Pearl pored sinove fotografije 2002. godine)

Sud je naredio puštanje iz zatvora i trojice saučesnika, a to su Salman Saquib, Fahad Nasim et Sheikh Adil koji su 2002. bili osuđeni na doživotni zatvor jer su slali elektronske poruke da su oteli novinara.

Sud smatra da Ahmed Omar Saeed Sheikh nije počinio "nikakvo 'krivično djelo u ovom slučaju i da treba odmah biti oslobođen", rekao je na ročištu u četvrtak jedan od njegovih advokata.

Pearl, dopisnik Wall Street Journala (WSJ) iz južne Azije, sa sjedištem u New Delhiju, otet je 2002. u pakistanskom gradu Karachiju gdje je trebao intervjuisati vođu islamista. No Pearl je nakon otmice okrutno ubijen odrubljivanjem glave.

Svojevremeno je sud za teroristička djela proglasio Sheikha krivim za otmicu i ubistvo Pearla te mu odredio smrtnu kaznu. Trojica njegovih pomoćnika su dobili kazne doživotnog zatvora.

Nova presuda znači da će Sheikh nakon 18 godina provedenih u zatvoru sada odmah biti oslobođen.

XS
SM
MD
LG