Dostupni linkovi

EU poziva Mađarsku da promeni politiku prema migrantima


Mađarski vojnici u patroli na granici sa Srbijom u okviru mera makedonske vlade za suzbijanje ilegalnih prelazaka granice

Evropska unija je u četvrtak (28. januara) pozvala Mađarsku da promeni pristup politici azila i da počne da poštuje prava migranata, nakon što je agencija EU za kontrolu granica Fronteks obustavila aktivnosti u toj zemlji.

Posle video konferencije ministara unutrašnjih poslova 27 članica Unije, evropska komesarka za unutrašnja pitanja Ilv

Očekujem da Mađarska promeni politiku i da dozvoli ljudima da podnose zahteve za azil na njenoj teritoriji -
izjavila je evropska komesarka za unutrašnja pitanja Ilva Johanson.

a Johanson izjavila je da je "pravo na podnošenje zahteva za azil osnovno ljudsko pravo".

"To je ono što treba da branimo i štitimo. Očekujem da Mađarska promeni politiku i da dozvoli ljudima da podnose zahteve za azil na njenoj teritoriji. Ne može agencija kao što je Fronteks da pomaže Mađarskoj u sprečavanju ljudi da dođu u Mađarsku ako ona ne poštuje osnovna prava migranata i zakone EU", rekla je Johanson.

Fronteks je juče saopštio da obustavlja aktivnosti u Mađarskoj dok nacionalistička vlada u Budimpešti ne uskladi zakone sa presudom Evropskog suda pravde (ECJ) iz decembra povodom odnosa prema migrantima.

Primena presude znači da Budimpešta počne da prihvata zahteve za azil i da dozvoli migrantima da ostanu u Mađarskoj do donošenja odluke o tim zahtevima, kao i da prestane s praksom da ljude na granici potiskuje u Srbiju, čime krši propise EU.

Kada su migranti 2014. godine masovno krenuli ka Evropi, pre svega bežeći od rata u Siriji, Mađarska je bila na popularnoj ruti ka Zapadnoj Evropi.

Fronteks je tada poslao policajce, vozila i drugu opremu za nadzor da pomogne Mađarskoj u obezbeđenju granica i otkrivanju falsifikovanih dokumenata i drugih oblika prekogranične kriminalne aktivnosti.

Portparol mađarske Vlade Zoltan Kovač izjavio je danas da "nisu dobili puno pomoći od Fronteksa, ali da deluje da Brisel želi da uzme i to malo što jesu dobili".

"Mađarska neće podleći pritisku promigrantskih snaga. Nastavićemo da branimo mađarski narod i granice zemlje i EU", naveo je Kovač na Tviteru.

Mađarska vlada je zauzela tvrd pristup prema migrantima, a premijer Viktor Orban stavlja to pitanje u središte politike od 2015. godine, snažno odbijajući da postupi u skladu s politikama EU, čiji je cilj da teret prihvata migranata i izbeglica ravnomernije rasporedi među članicama.

Orban često navodi da Brisel pokušava da primora Mađarsku da prihvati veliki broj migranata i predstavlja sebe kao branioca evropske civilizacije i hrišćanske kulture zbog antimigrantskih politika.

Spor dolazi u vreme kada Evropska komisija nastoji da obezbedi podršku svih 27 članica za novi Pakt o migraciji i azilu koji treba da zameni nefunkcionialne zakone o azilu i da okonča razmirice oko migrantskog pitanja.

Takođe, spor dolazi i u vreme kada se Fronteks brani od optužbi da su njegovi pripadnici umešani u sprečavanje dolaska migranata iz Turske na grčka ostrva, što je zabranjeno prema međunarodnom izbegličkom pravu.

XS
SM
MD
LG