Dostupni linkovi

Policija u Moskvi izdala upozorenje pred protest podrške Navaljniju u nedjelju


Fotografija sa protesta zbog zatvaranja Navaljnija 23. januara 2021 u Moskvi
Fotografija sa protesta zbog zatvaranja Navaljnija 23. januara 2021 u Moskvi

Policija u Moskvi i okolini izdala je upozorenje građanima pred nove proteste najavljene u nedjelju u znak podrške pritvorenom opozicionaru Alekseju Navaljnom.

Ogranak ruskog Ministarstva unutrašnjih poslova zadužen za Moskvu saopštio je da će "pokušaji" neovlaštenog okupljanja i "sve provokacije" biti "odmah prekinuti".

Policija u okolini Moskve izdala je slično upozorenje i zatražila od roditelja maloljetne djece da osiguraju da im djeca ne idu na proteste.

"Čak i prisustvo na neovlaštenom skupu ili paradi može se smatrati kršenjem zakona", naveli su izvori bliski ruskoj policiji, prenosi AFP.

Tim Alekseja Navaljnog pozvao je Ruse da demonstriraju širom zemlje u nedjelju, poslije prvih skupova proteklog vikenda koji su završeni hapšenjem više od 4.000 ljudi.

Ruski sud odbio je žalbu kojim se tražilo puštanje Alekseja Navaljnog iz pritvora, rekavši da bi trebao ostati u pritvoru do 15. februara, prema ranijoj sudskoj presudi, piše redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

"Nakon što je saslušao svjedočenja, sud je odlučio da odbije žalbu Alekseja Navaljnog, čiji je pritvor produžen na 30 dana do 15. februara, Gradski sud Kimki Moskovske oblasti", rekao je sudija Musa Musajev, bez dvanja razloga za obakvu odluku.

Navaljni, koji je na saslušanju prisustvovao putem video veze, svoje hapšenje nazvao je "bezakonjem".

Navaljni, koji je u pritvor odveden 17 januara, nakon što se u Rusiju vratio iz Njemačke nakon liječenja zbog pokušaja trovanja.

XS
SM
MD
LG