Dostupni linkovi

Njemačkom desničaru Ernstu doživotni zatvor za ubistvo političara Luebckea


Ernst u pratnji stražara u sudu u Frankfurtu 28. januara 2021

Njemački desničar Stephan Ernst osuđen je u četvrtak (28. januara) u Frankfurtu na doživotnu zatvorsku kaznu s nemogućnošću prijevremenog puštanja na slobodu za ubistvo demokršćanskog političara Waltera Luebckea.

"Sud Stephana Ernsta osuđuje na doživotnu zatvorsku kaznu s nemogućnošću puštanja na slobodu nakon 15 godina, zbog posebne težine djela", stoji u objašnjenju Nadzemaljskog suda u Frankfurtu.

To znači da 47-godišnji optuženi desničar ne može biti pušten na slobodu nakon 15 godina, koliko u Njemačkoj traje doživotna zatvorska kazna.

Sud smatra da je Ernst lokalnog političara Kršćansko-demokratske unije (CDU) Waltera Luebckea 2. lipnja 2019. ubio u njegovoj kući u blizini Kassela iz "radikalno desnih i rasističkih motiva".

Osuđivan i ranije

Luebcke se nalazio na udaru kritika desničarskih snaga zato što je 2015. aktivno branio izbjegličku politiku Angele Merkel.

On je 2015. izjavio kako oni kojima smeta izbjeglička politika Angele Merkel mogu napustiti Njemačku.

U svom obrazloženju presude sud navodi kako je Stephan Ernst od djetinjstva "čvrsto uvjeren" u radikalno desne ideje.

On je u prošlosti već bio u nekoliko navrata osuđivan zbog napada s radikalno desnom pozadinom, između ostalog, i zbog napada nožem na jednog imama.

Drugi optuženi u procesu, Markus H., koji je prvooptuženom nabavio pištolj kojim je počinjeno ubistvo, osuđen je na uslovnu kaznu zatvora zbog povrede zakona o posjedovanju oružja.

Ubistvo omiljenog demokršćanskog političara je 2019. izazvalo široku društvenu raspravu o dimenzijama terorizma s radikalno desnom pozadinom u Njemačkoj.

Vlastima se predbacivalo da su se previše usmjerili na terorizam s islamističkom i lijevo-radikalnom pozadinom, ignorišući opasnost koja dolazi s krajnje desnog političkog spektra, prenijela je Hina.

XS
SM
MD
LG