Dostupni linkovi

Traži se utvrđivanje ko je odgovoran za propust RTCG o antisemitizmu


Objava na Dnevniku RTCG 27 . januara 2021
Objava na Dnevniku RTCG 27 . januara 2021

Savjet Televizije Crne Gore zatražio je od generalnog direktora Javnog servisa Božidara Šundića da utvrdi ko je odgovoran za navode izrečene u prvom Dnevniku RTCG-a 27. januara, u kojem se navodi da je antisemitizam jedini put sa kojeg Crna Gora neće skrenuti.

„Obilježava se Dan sjećanja na žrtve holokausta. Najviši crnogorski zvaničnici poručili su da je antisemitizam put s kojeg Crna Gora neće skretati“. Ovako je 27. januara novinarka Radio Televizije Crne Gore (RTCG) najavila u prvom Dnevniku (u 15.30) prilog posvećen sjećanju na žrtve holokausta. Najavu priloga pratila je i „traka“ na kojoj je bilo napisano „Antisemitizam jedini put“.

Osim toga, i u prilogu novinarka ponavlja „...ovo je prilika da se podsjetimo ponosne antifašističke tradicije Crne Gore i da se još jednom zavjetujemo da će antifašizam i antisemitizam ostati naš put s kojeg ne smije biti skretanja“, navela je novinarka, pripisujući izjavu predsjedniku Skupštine Aleksi Bečiću.

Predsjednik Savjeta Radio Televizije Crne Gore Ivan Jovetić za Radio Slobodna Evropa je rekao da još nije utvrđeno da li je greška namjerna ili slučajna, ali da je to tijelo jednoglasno osudilo propust.

„Vrlo je neprihvatljivo ovakvo nešto napisati i izgovoriti u programu jer Crna Gora, kao i sam Javni servis, mora baštiniti sve ono što je antifašizam. Tražili smo da generalni direktor utvrdi odgovornost za propust i da ta osoba bude adekvatno sankcionisana. Jedino sankcionisanje može da prevenira buduće slične postupke“, navodi Jovetić.

Na kraju priloga centralne informativne emisije, u Dnevniku u 19.30, voditeljka je pročitala saopštenje.

„Televizija Crne Gore izvinjava se javnosti i predsjedniku Skupštine Aleksi Bečiću zbog jezičke omaške u dnevniku u 15.30 povodom Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta. Zbog te omaške mogao se steći pogrešan utisak o karakteru poruke koja je upućena tim povodom“, navodi se u izvinjenju.

Radio Slobodna Evropa kontaktirao je generalnog direktora RTCG Božidara Šundića ali nas je uputio da odgovor po pitanju eventualne odgovornosti potražimo do urednice prvog programa, na kom je Dnevnik emitovan.

Predsjednik Skupštine Aleksa Bečić je na otvaranju izložbe “Šoa – Kako je to ljudski bilo moguće“, povodom obilježavanja Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta, poručio da je taj Dan prilika da se svi podsjete antifašističke tradicije Crne Gore i da se još jednom zavjetuju da će antifašizam ostati čvrsto opredjeljenje i put sa kojeg ne smije biti skretanja.

Javni servis finansira se iz Budžeta Crne Gore a godinama je optuživan da je pod kontrolom Demokratske partije socijalista, koja je 30. avgusta, nakon trodecenijske vladavine, izgubila vlast.

Prema definiciji antisemitizam predstavlja netrpeljivost, mržnju ili predrasude prema Jevrejima, kao religijskoj grupi ili naciji.

XS
SM
MD
LG