Dostupni linkovi

Švedska izdvaja 7,15 miliona eura za dekarbonizaciju u BiH  


Termoelektrana Tuzla, BiH
Termoelektrana Tuzla, BiH

Švedska će izdvojiti 14 miliona konvertibilnih maraka (7,15 miliona eura) za dva projekta čiji je cilj smanjenje uticaja prekomjerne potrošnje energije na okoliš i poboljšanje energijske efikasnosti javnih i stambenih zgrada u Bosni i Hercegovini (BiH) koji će se implementirati putem Razvojnog program Ujedinjenih nacija (UNDP), saopšteno je u četvrtak, 28. januara, iz UNDP BiH.

"Nivo zagađenja zraka u BiH mora se smanjiti kako bi se sačuvali životi i okoliš. Povećanje energijske efikasnosti je ključno u borbi protiv zagađenja zraka. Također, doprinosi pozitivnim ekonomskim i društevnim koristima za građane,“ kazala je Ambasadorica Švedske u BiH Johanna Strömquist.

Prosječna potrošnja energije u javnim i stambenim zgradama u BiH je preko pet puta veća od godišnje potrošnje energije u zgradama koje se nalaze u sličnim klimatskim uslovima u zemljama Evropske unije, navodi se u saopštenju.

Maske u sarajevskoj 'dolini smoga'
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:05:08 0:00

Uslijed prekomjerne upotrebe energije, te drugih izvora zagađenja, 99,6 posto stanovništva izloženo je PM 2,5 zagađenju zraka što premašuje smjernice Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

XS
SM
MD
LG