Dostupni linkovi

Fronteks obustavlja aktivnosti u Mađarskoj zbog odnosa prema migrantima


Agencija EU za kontrolu granica Fronteks saopštila je da obustavlja aktivnosti u Mađarskoj jer vlada u Budimpešti nije postupila po presudi Evropskog suda pravde (ECJ) povodom odnosa prema migrantima.

Portparol Fronteksa Kris Borovski rekao je Asošiejted presu da je agencija donela takvu odluku nakon što Mađarska nije primenila presudu ECJ iz decembra u kojoj stoji da Budimpešta nije ispunila obaveze iz zakona EU da obezbedi međunarodnu zaštitu tražiocima azila.

Sud je tada naveo i da su mađarske vlasti nastavile da potiskuju migrante sa granice u Srbiju, čime su prekršile propise EU koji od države članice zahtevaju da prihvate i razmotre zahteve za azil.

Primena presude znači da Budimpešta počne da prihvata zahteve za azil i da dozvoli migrantima da ostanu u Mađarskoj do donošenja odluke o tim zahtevima, kao i da prestane s praksom da ljude na granici potiskuje u Srbiju.

Borovski je rekao da Fronteks posle procene situacije "nije imao mnogo izbora osim da obustavi operaciju u Mađarskoj".

Koliko dugo će aktivnosti Fronteksa u Mađarskoj biti obustavljene zavisi od spremnosti Vlade Viktora Orbana da primeni presudu ECJ, rekao je Borovski.

Dodao je da pre povratka snaga Fronteksa Evropska komisija mora da zaključi da je Mađarska primenila presudu.

Kada su migranti 2014. godine masovno krenuli ka Evropi, pre svega bežeći od rata u Siriji, Mađarska je bila na popularnoj ruti ka Zapadnoj Evropi.

Fronteks je tada poslao policajce, vozila i opremu za nadzor da pomogne Mađarskoj u obezbeđenju granica i otkrivanju falsifikovanih dokumenata, ukardenih kola i drugih ilegalnih predmeta.

Mađarska vlada je zauzela tvrd pristup prema migrantima, a premijer Orban stavlja to pitanje u središte politike od 2015. godine, snažno odbijajući da postupi u skladu s politikama EU, čiji je cilj da teret prihvata migranata i izbeglica ravnomernije rasporedi među članicama.

Mađarski helsinški komitet je pozvao Fronteks da povuče snage iz Mađarske, navodeći da agencija ostankom u Mađarskoj postaje saučesnik u sprovođenju nezakonitih imigracionih politika vlade u Budimpešti, navodi Asošiejted pres.

Orban često navodi da Brisel pokušava da primora Mađarsku da prihvati veliki broj migranata i predstavlja sebe kao branioca evropske civilizacije i hrišćanske kulture zbog antimigrantskih politika.

XS
SM
MD
LG