Dostupni linkovi

Demokratska fronta: Privesti načelnika Srebrenice zbog poziva na osamostaljenje RS


Načelnik opštine Srebrenica Mladen Grujičić
Načelnik opštine Srebrenica Mladen Grujičić

Demokratska fronta (DF), pozvala je u srijedu u svom saopštenju za javnost Tužilaštvo Bosne i Hercegovine (BiH) da, u skladu sa zakonom, privede i sasluša načelnika Srebrenice, Mladena Grujičića, s obzirom na pozive za rušenje ustavnog poretka Bosne i Hercegovine.

Smatraju da je Grujičić nepoštivanjem odluke Suda BiH o odbacivanju žalbi na odluku Centralne iznorne komisije BiH (CIK BiH) o poništavanju izbora u Srebrenici i Doboju,“ grubo napao institucije države Bosne i Hercegovine, pokušavajući dovesti u pitanje njihov integritet“.

„Kada se uz sve to imaju u vidu pozivi na otcjepljenje jednog bh. entiteta od države Bosne i Hercegovine, reakcija Tužilaštva Bosne i Hercegovine nikako ne bi trebala izostati“, saopštili su iz DF-a.

Načelnik Srebrenice Mladen Grujičić, nakon odluke Suda BiH o poništenju izbora u Srebrenici i Doboju za agenciju Srna je kazao da se radi o političkoj odluci suda i da Republika Srpska (RS), jedan od dva entiteta u BiH, mora da se osamostali.

"Ovim skandaloznim, pristrasnim odlukama se pokazuje da BiH ne liči na državu i da Republika Srpska mora da se osamostali jer nema života sa onim koji omalovažava, osuđuje i ignoriše sve što je srpsko želeći da nametne apsolutnu vlast i zakone koji odgovaraju samo Bošnjacima", ocijenio je Grujičić za Srnu .

Naveo je kako će odmah krenuti u pripreme za ponavljanje lokalnih izbora u Srebrenici, te da će nakon ponovne pobjede „pokrenuti tužbe protiv onih koji su neodgovornim odlukama doveli do paralize rada opštine i neizvršavanja njenih obaveza“.

Sud Bosne i Hercegovine odbio je u srijedu, 27. januara, sve žalbe političkih partija i kandidata na odluke Centralne izborene komisije (CIK), koje se odnose na poništavanje izbora u Srebrenici na istoku BiH, i u Doboju, u sjevernom dijelu zemlje, kao i ponavljanje izbora u Travniku, potvrđeno je za RSE iz Suda BiH.

Centralna izborna komisija na sjednici održanoj 21. januara poništila je izborne rezultate za 26 od 28 birališta za Srebrenicu kao i 89 od ukupno 108 birališta u Doboju.

Nepravilnosti koje je utvrdio CIK prilikom glasanja u ove dvije opštine odnose se na omogućavanje glasanja bez važećih dokumenata države Bosne i Hercegovine, krivotvorenje potpisa glasača te glasanje nevažećim identifikacionim dokumentima.

Izbori u Travniku u središnjem dijelu BiH, biće ponovljeni jer je na sam dan održavanja lokalnih izbora preminuo Mirsad Peco, kandidat Stranke demokratske akcije (SDA) od poslijedica COVID-19, a koji je dobio uvjerljivu podršku birača

XS
SM
MD
LG