Dostupni linkovi

Slučaj Aleksić: Autonomni ženski centar traži poseban status za svedoke i oštećene


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Nevladina organizacija Autonomni ženski centar (AŽC) pozvala je Više javno tužilaštvo u Beogradu da svim svedokinjama i oštećenima koje su preživele seksualno nasilje osumnjičenog Miroslava Aleksića, po službenoj dužnosti, dodeli status posebno osetljivih svedoka.

Takođe je apelovala i da se oštećenima koje nemaju mogućnosti da angažuju advokata u ovom postupku postavi punomoćnik po službenoj dužnosti.

Autonomni ženski centar podsetio je da se status posebno osetljivog svedoka može dodeliti svedokinji koja je, s obzirom na uzrast, životno iskustvo, način života, pol, zdravstveno stanje, prirodu, način ili posledice izvršenog krivičnog dela, odnosno drugih okolnosti slučaja, posebno osetljiva.

„Dodeljivanje ovog statusa državu, odnosno organ koji vodi postupak, ne košta ništa, a žrtvama znači mnogo, jer im omogućuje da budu ispitane uz pomoć psihologa, socijalnog radnika ili drugog stručnog lica, odnosno upotrebom tehničkih sredstava za prenos slike i zvuka, u posebnoj prostoriji, podsetio je u saopštenju AŽC.


„Imajući u vidu navode u medijima iz kojih ne može sa sigurnošću da se ustanovi da li je Više javno tužilaštvo u Beogradu razmatralo dodeljivanje statusa posebno osetljivih svedoka, Autonomni ženski centar podseća da sve oštećene, bez obzira na to da li su poznate ličnosti ili nisu, imaju pravo na ostvarivanje minumuma zaštite od sekundarne viktimizacije i retraumatizacije“, ukazala je ova nevladina organizacija.

„Ne postoji strašniji momenat za žrtve, a posebno one koje su preživele seksualno nasilje, od momenta kada pred osobom koja ih je zlostavljala treba da ispričaju svaki detalj onoga što su preživele i da istovremeno podnose podsmehe i omalovažavanje od strane osumnjičenog“, upozorio je Autonomni ženski centar.

Svedočenje glumice o zlostavljanju glavna tema društvenih mreža
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:23 0:00


Istraga u Višem javnom tužilaštvu Beogradu protiv Aleksića vodi se po krivičnoj prijavi zbog ukupno 15 krivičnih dela - osam silovanja i sedam dela polnog uznemiravanja prema šest devojaka.

Od njih šest jedna je bila maloletna, a prema ostalim oštećenima radnje izvršenja preduzete su i dok su bile maloletne i nakon punoletstva, saopštilo je tada tužilaštvo.

U tužilaštvu su prethodne nedelje ispitane tri glumice, Milena Radulović, Iva Ilinčić i jedna koja je želela da ostane anonimna.

Preostale devojke trebalo bi da iskaz daju u toku ove sedmice.


Na predlog tužilaštva Viši sud u Beogradu je vlasniku škole glume u Beogradu Miroslavu Aleksiću 18. januara odredio pritvor do 30 dana.

Pritvor mu je određen da ne bi uticao na svedoke i oštećene, da ne ponovi krivično delo, kao i zbog uznemirenja javnosti.

Na saslušanju u tužilaštvu Aleksić je negirao da je seksualno napastvovao šest učenica glume u toj školi, u periodu od 2008. do 2020. godine.


Policija je Aleksića uhapsila 17. januara zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivična dela silovanje i nedozvoljene polne radnje.

Glumica Milena Radulović je u razgovoru za list „Blic“ 16. januara izjavila da ju je Miroslav Aleksić, dok je pohađala njegovu školu glume, silovao, prvi put kada je imala 17 godin, kao i da se zlostavljanje ponavljalo. Takođe je tada navela da ona nije jedina žrtva seksualnog nasilja u Aleksićevoj školi glume.

XS
SM
MD
LG