Dostupni linkovi

Komitet UN optužio Italiju da je kasnila sa spasavanjem migranata


Izbeglice u Mediteranu čekaju spasilački brod, arhivska fotografija

Komitet Ujedinjenih nacija za ljudska prava optužio je Italiju da joj je predugo trebalo da 2013. uputi pomoć migrantima na Mediteranu kada je njih 200 nastradalo u brodolomu.

"Italija nije uspela da brzo odgovori na pozive u pomoć sa broda koji tone sa više od 400 odraslih i dece", a Rim takođe nije mogao da objasni "kašnjenje u slanju svog broda koji je bio udaljen samo sat vremena" od mesta tragedije, navodi agencija Frans pres (AFP) pozivajući se na izveštaj objavljen posle gotovo sedam i po godina od nesreće.

Odluka komiteta, koja nije obavezujuća, doneta je nakon što su mu se obratila trojica Sirijaca i jedan Palestinac koji su preživeli, ali su izgubili članove porodice u toj nesreći.

Komitet podseća da se "200 osoba, uključujući 60 dece, udavilo zbog tog kašnjenja".

Komitet je zatražio od Italije da sprovede istragu i procesuira odgovorne, kao i da obezbedi odgovarajuću odštetu onima koji su izgubili članove porodice u toj nesreći.

Od 2014. do 2020. godine najmanje 20.000 ljudi je nastradalo ili se vode kao nestali u pokušaju prelaska Sredozemnog mora, podaci su Međunarodne organizacije za migracije.

XS
SM
MD
LG