Dostupni linkovi

Peru u blokadi do polovine februara, obustavljeni letovi iz Brazila


Peru

Šesnaest miliona Peruanaca ulazi u dvonedjeljnu blokadu, koja pokriva trećinu zemlje, zbog virusa korona, rekao je 27. januara predsjednik Perua Fransisko Sagasti.

Zdravstveni sistem Perua pod velikim je pritiskom zbog širenja virusa korona, javlja agencija Frans pres (AFP), dodajući da u zemlji ima samo 500 kreveta na odjeljenjima intenzivne njege na populaciju od 32 miliona ljudi dok raste broj zaraženih i umrlih.

Blokada u Peruu trajaće od 31. januara do 14. februara, rekao je Sagasti, kriveći novogodišnje i božićne praznike za porast broja zaraženih.

"Svi moramo da doprinesemo da se patnja ne proširi na nove ljude", rekao je Sagasti.

Blokada će pogoditi 16,4 miliona ljudi, što je polovina populacije Perua, i uključuje glavni grad Limu.

Samo suštinski važne usluge kao što su prodavnice i pijace hrane, apoteke i banke moći će da rade. Crkve su zatvorene.

U područjima koja nisu pogođena strogim ograničenjima zaključavanja ostaju na snazi, kao što su policijski čas i zabrane društvenih okupljanja.

Sagasti je, takođe, najavio obustavu letova iz Brazila, države koja je druga na svijetu po broju smrtnih slučajeva povezanih sa korona virusom.

Prosječni dnevni broj slučajeva infekcije u Peruu porastao je sa oko 1.000 na više od 5.000, što su brojke koje nisu viđene od vrhunca pandemije prošle godine.

Stope smrtnosti skočile su sa prosječnih 40 dnevno na više od 100, saopštila je Vlada, prenosi AFP.

U Peruu je do sada od posljedica infekcije umrlo 40.107 ljudi, podaci su univerziteta Johns Hopkins.

XS
SM
MD
LG