Dostupni linkovi

NATO priprema prvi samit s Bidenom


Zastava NATO-a u sjedištu Alijanse u Briselu (2019.)

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je 26. januara da je razgovarao sa predsjednikom Sjedinjenih Država Joeom Bidenom o pripremi samita Alijanse.

"Bilo mi je zadovoljstvo da razgovaram s predsjednikom SAD-a kome sam čestitao stupanje na dužnost. Otvara se novo poglavlje za našu transatlantsku alijansu. Radujem se što ću ga dočekati na samitu NATO-a i što ću blisko sarađivati s njim", naveo je Stoltenberg na Twitteru.

Generalni sekretar NATO-a pozdravio je "naglasak Bidena na obnovi Saveza" i istakao da je "NATO mjesto gdje se Evropljani i Amerikanci svakodnevno sastaju da bi se zajedno suočili sa izazovima sa kojima se nijedna zemlja ne može suočiti sama".

Naredni samit NATO-a bit će u Briselu ove godine, a lideri Alijanse će donijeti odluke da bi NATO bio još jači, dodao je Stoltenberg.

Datum tog skupa zavisi od epidemiološke situacije u Evropi.

Stoltenberg je dodao da je s Bidenom razgovarao o borbi protiv međunarodnog terorizma, posebno u Afganistanu i Iraku, o odnosima s Rusijom i uticaju Kine na sigurnost.

Predsjednik Evropskog savjeta Charles Michel predložio je Bidenu da za njega priredi poseban samit Evropske unije u Briselu, koji bi, kako su naveli diplomatski izvori, bio u isto vrijeme kad i samit NATO-a, javio je AFP.

XS
SM
MD
LG