Dostupni linkovi

Janet Yellen postala prva žena na čelu Ministarstva finansija SAD-a


Janet Yellen

Senat Sjedinjenih Američkih Država potvrdio je Janet Yellen (74) za ministricu finansija, čime je postala prva žena u historiji SAD-a na toj poziciji.

Odbor za finansije Senata jednoglasno je odobrio njenu nominaciju za ministricu sa 26 glasova, a prilikom zvaničnog izbora dobila je 84 glasa za i 15 protiv. Ona je treći potvrđeni kandidat administracije Joea Bidena.

"Teško je zamisliti boljeg kandidata od doktorice Yellen", napisali su u pismu podrške njeni prethodnici u ministarstvu finansija, javlja Reuters.

"Na polju kojim dominiraju muškarci, osvježavajuće je napokon vidjeti ženu koja vodi Ministarstvo finansija, rekla je demokratska senatorica Dianne Feinstein.

Zadatak Janet Yellen će biti izvršenje plana Joea Bidena za spašavanje u iznosu od 1,9 biliona dolara.

Govoreći o ovom planu, prošle sedmice Yellen je pred Senatom kazala da prioritet američke administracije mora biti prolazak kod pandemiju prije nego što se pozabavi drugim problemima. Kazala je da je na prvom mjestu pomoć onima kojima je to najpotrebnije, posebno radnicima manjina i ženama koje je kriza najviše pogodila.

Yellen je 2014. godine postala prva žena koja je vodila Federalne rezerve i bit će prva žena koja će voditi tri najmoćnija ekonomska tijela u Vladi SAD-a: Riznicu, Centralnu banku i Vijeće ekonomskih savjetnika Bijele kuće.

Biden: ‘Ovo je dan nade’
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:42 0:00

XS
SM
MD
LG