Dostupni linkovi

Banjalučkom profesoru zatvorska kazna zbog seksualnog zlostavljanja


Profesor Univerziteta u Banjaluci Nenad Suzić i bivši ministar prosvjete Republike Srpske osuđen je pred Okružnim sudom u Banjaluci na devet godina zatvora zbog seksualnog zlostavljanja četrnaestogodišnje djevojčice, saopšteno je iz Okružnog suda.

Okružni sud objavio je u ponedjeljak prvostepenu presudu kojom je “optuženi N.S. oglašen krivim zbog krivičnog djela obljuba sa djetetom mlađim od 15 godina” iz Krivičnog zakonika Republike Srpske.

Sedamdesetjednogodišnji Suzić je uhapšen u junu 2019. godine nakon što su se roditelji žrtve obratili policiji pošto im je djevojčica ispričala da ju je Suzić, koji im je komšija, napastvovao.

Osim devetogodišnje zatvorske kazne, Suziću je izrečena i mjera bezbjednosti zabrane potpunog vršenja poziva, djelatnosti ili dužnosti profesora pri čijem obavljanju se ostvaruje neposredan kontakt sa djecom.

Takođe, izrečena je i zabrana približavanja i komunikacije sa određenim licima i to zabrana približavanja oštećenom licu na udaljenost bližu od 50 metara i zabrana komunikacije sa tim licem, u trajanju od dvije godine.

U saopštenju se dodaje da je oštećeno lice sa imovinskopravnim zahtjevom upućeno na parnicu.

Presuda nije pravosnažna i dozvoljeno je pravo žalbe.

Nenad Suzić bio je ministar prosvjete u Vladi RS (od 1998. do 2001), a profesor je, pred penzijom, na banjalučkom Filozofskom fakultetu.

XS
SM
MD
LG