Dostupni linkovi

Izrael otvorio ambasadu u Abu Dabiju


Zastave Ujedinjenih Arapskih Emirata i Izraela na Mostu mira u Netaniji, Izrael.

Izrael je otvorio ambasadu u Abu Dabiju, prestonici Ujedinjenih Arapskih Emirata, saopštilo je 24. januara Ministarstvo spoljnih poslova te zemlje.

Prethodno je vlada Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) odobrila otvaranje ambasade u Tel Avivu, u Izraelu, prenela je agencija Reuters.

"Vlada odobrava otvaranje ambasade Ujedinjenih Arapskih Emirata u Tel Avivu, u državi Izrael", objavila je Vlada na Twitteru.

Ova najava došla je četiri meseca nakon što su UAE potpisali sporazum o normalizaciji sa Izraelom.

UAE su, zajedno sa Bahreinom, u septembru potpisali sporazum o normalizaciji odnosa sa Izraelnom, uz posredovanje Sjedinjenih Američkih Država i tadašnjeg predsednika Donalda Trumpa.

Palestinci su osudili sporazum, ocenjujući ga kao "zabijanje noža u leđa".

Ranije ovog meseca i Sudan je potpisao sporazum sa Izraelom, postavši tako treća arapska zemlja koja je to učinila i četvrta koja je normalizovala diplomatske odnose.

Maroko je takođe normalizovao veze sa Izraelom u decembru.

Sa druge strane, u odstupanju od dugogodišnje američke politike, tadašnji predsednik Trump pristao je kao deo sporazuma, priznati suverenitet Maroka nad Zapadnom Saharom, pustinjskom regijom nad kojom se već više decenija vodi teritorijalni spor između Maroka i Polisario fronta kojeg podržava Alžir i koji teži uspostavljanju nezavisne države.

Zapadna Sahara, bivša španska kolonija, anektirana je od strane Maroka 1975. godine. Od tada je predmet spora između ove države i Saharawi naroda kojeg predvodi Polisario pokret. Dve trećine teritorije Zapadne Sahare okupira Maroko.

XS
SM
MD
LG